Fake Tanning

Iako volim ljeto i svu onu vrućinu koje ono nosi sa sobom nekako nisam tip osobe koji uživa u izležavanju na suncu, ja sam tamo obično gdje je najveći hlad. Sva sreća pa jako brzo tamnim i nisu mi potrebni ni sati ni dani na suncu da bi postigla dovoljno intenzivan osunčani efekt koji preferiram.

Tokom čitave godine volim na zalihama imati neki proizvod za samotamnjenje no čim se u svibnju pojave prve zrake sunca meni je dovoljno da si slobodno dam oduška sa proizvodima tog tipa. U nastavku posta vam donosim svoju tjednu rutinu od prvog do zadnjeg nanošenja proizvoda za samotamnjenje.
PILING
Prije svega moram naglasiti kako je dobro ispilingirana koža osnova svakom proizvodu za samotamnjenje. Iako se na tržištu mogu naći pilinzi koji kožu posebno pripremaju baš za proces samotamnjenja isti vam neće biti nužni, zaista je dovoljan piling koji vama odgovara.

Garnier Body Oil Beauty Scrub (Bipa), St Moriz Body Scrub, Aldo Vandini Scrub (Muller)

Također, nije nužno no ja bih vam preporučila da kožu pilingirate sa rukavicama za piling jer ako koristite piling koji je možda jako nježan i ne dovoljno temeljit da bi pripremio kožu za samotamnjenje, efekt će na pojedinim dijelovima podbaciti a nekako sam i ja osobno sigurna da će rukavica ipak obaviti temeljitiji posao od dlana.

Muller, dm i sl ..
HIDRATACIJA I dio
Dijelove tijela gdje je koža grublja poput laktova, koljena i zglobova preporučljivo je prije nanošenja proizvoda za samotamnjenje, a opet poslije pilinga, dodatno nahraniti čisto da bi se izbjegle neželjene mrlje. Preporučila bi upotrebu nekog losiona koji brzo upija a opet dovoljno vlaži kožu.
Isprobala sam par puta nakon pilinga regenerator za tijelo i zapravo sam bila jako zadovoljna jer je koža bila glatka od prethodnog pilingiranja te bi regenerator pružio koži još bolju njegu. Ipak, sugerirala bi da prvo isprobate samo na jednom dijelu tijela jer možda neki proizvod za samotamnjenje ne funkcionira dobro u kombinaciji sa regeneratorom u podlozi.

Ulja u podlozi vam ne bih preporučila jer bi tek tada stvorili mrlje.

SAMOTAMNJENJE
Pri samotamnjenju obično se koriste rukavice za samotamnjenje no ja ih osobno ne volim pretjerano jer nekako sa njima gubim osjećaj pri nanošenju proizvoda. Pojedini proizvodi poput pjene traže baš rukavicu dok losione možete nanositi i klasičnim latex rukavicama koje kupite u ljekarni ili ako se proizvod može lako isprati ja ga najradije nanosim rukom.

dm, St Tropez, Million Dollar Tan

Pjenu je nekako najlakše nanositi te ravnomjerno rasporediti pa ako ste početnik nekako bi mi ona bila prva preporuka. Sprejevi ukoliko odmah ostavljaju trag ne predstavljaju problem no ako se radi o onima koji pri nanošenju nisu toliko vidljivi nekako su mi više za osobe sa iskustvom jer sprej traži brzinu. Ista stvar je i sa losionima, lakše je dakle nanijeti one koji odmah ostavljaju trag ali opet imam osjećaj da bi se sa losionima snašao i netko sa ali i netko bez iskustva.

Neki proizvodi se mogu koristiti i na licu i na tijelu, obično taj dio bude naveden na deklaraciji, mada, mnogi proizvodi zadovolje te potrebe iako to nigdje ne bude istaknuto. Proizvod isključivo za samotamnjenje lica obično bude pogodan prvenstveno za lice ali i za vrat i dekolte, mada ja iste znam koristiti i za ruke ili na prijelaznim dijelovima tijela gdje postoji mogućnost mrlja.

Ispod proizvoda za samotamnjenje lica normalno koristite proizvode iz svoje rutine (toner, serum, krema) no trebalo bi izbjeći proizvode koji sadrže kiseline, neovisno o kojima se radi. Ukoliko miješate proizvod za samotamnjenje sa kremom, najbolje je odabrati laganiju kremu ili gel kremu.

Neovisno koju teksturu odaberete imajte na umu da proizvodi za samotamnjenje traže brze kružne pokrete ali ne pregrube da bi se proizvod jednolično mogao nanijeti. Sa količinom proizvoda ne treba pretjerivati jer bi krajnji rezultat mogao ispasti jako neugodan.
Preferiram proizvode koji se nanose uvečer i koji tokom noći razvijaju svoj intenzitet. Jednokratnim proizvodima za samotamnjenje jednostavno ne vidim smisao i meni bi isti prije poslužili kao booster već preplanulom tenu.
HIDRATACIJA II dio
Po ispiranju proizvoda boja je tu i sada je trebamo što duže zadržati prisutnom. Proizvodi koje ja volim koristiti pružaju mi postojanost otprilike tjedan dana, uz napomenu da između aplikacija novih slojeva proizvoda za samotamnjenje koristim booster/maximizer.
Svaki brand koji nudi proizvode za samotamnjenje u ponudi ima i booster/maximizer. Radi se o proizvodima koji pomažu zadržati nijansu što dulje prisutnom jer isti u sebi sadrže dovoljno hidratacije potrebne vašoj koži da bi se boja što dulje zadržala na koži, odnosno da boja ne nestaje. Boja kada nestaje nije najljepši prizor jer ne čini to jednolično.

Booster/maximizer obično u sebi sadrži tragove proizvoda za samotamnjenje i mislim da je u tome njegova čar.

Ukoliko smatrate da vama ne treba proizvod popu boostera sasvim će biti dovoljan i neki klasični hidratantni losion ili mlijeko no svakako bi ga trebalo nanositi svaki puta nakon tuširanja. Isto tako, na tržištu su dostupni losioni za tijelo koji sadrže tek manji udio pigmenta u sebi i koji su zaista dobrodošli u ovoj fazi.

Garnier Body Oil Lotion (Bipa), Dove Sunshine Body Lotion
PROBLEMI
Eventualne mrlje nastale pri prvoj aplikaciji proizvoda za samotamnjenje mogu se umanjiti korištenjem također proizvoda iz linije koji pruža mogućnost brisanja tih mrlja no meni je u tim situacijama pomogao i sok limuna kojim sam natopila blazinicu i protrljala sa njom taj problematični dio.
Ukoliko je lice svjetlije od ostatka tijela, nema veze, možete uvijek koristiti tamniji puder a tu je i bronzer koji u potpunosti zaokruži kompletnu priču. Štoviše, ako ne želite nanositi proizvod za samotamnjenje na lice, bronzer će biti od velike pomoći jer razlika se neće primijetiti.

Ukoliko ste se odlučili za booster i ostalo vam ga je a vi ste potamnili prirodnim putem, booster je odličan i u toj kombinaciji te vam neće “propasti” već će istaknuti vaš osunčani ten te ga produljiti.

Estee Lauder Soft Shimmer Bronzer, Chanel Soleil Tan, Michael Kors Glow, St Tropez
ZAKLJUČAK
Ovo je bila moja tjedna rutina jer jednom tjedno ponavljam čitav ovaj proces a boostere nanosim svaki drugi dan. U početku je bilo zaista teško i nisam bila niti približno zadovoljna rezultatima no nekako mi se čini da su se proizvodi kroz godine toliko poboljšali da zapravo ni ne možete puno pogriješiti. Mrlje se uvijek mogu dogoditi no to nije ništa prestrašno i nije toliko vidljivo koliko se čini.
U svakom slučaju, proizvodi za samotamnjenje nisu toliko problematični kako mi to možda nekada mislimo a zbog efekta koji pružaju zaista mislim da su vrijedni pažnje i da bi ih trebalo isprobati.
Kroz post sam na slikama istaknula proizvode koje ja koristim i koje zaista volim, ukoliko vas zanima recenzija nekog proizvoda posebno, slobodno ostavite upit u komentarima a ja ću se sa istom požuriti ;).
Vaši prijedlozi i sugestije su također dobrodošle ;).

Sutra svratite u ovo vrijeme jer slijedi jedno darivanje potaknuto današnjim postom ;).

Ivana
lp