Lifestyle | Sweet Dreams

Kategorije: Lifestyle, PR

Danas svaka četvrta osoba u Hrvatskoj pati od nekog oblika nesanice. Nesanica je poremećaj spavanja kojeg karakterizira teško usnivanje i/ili poremećaji u duljini ili kvaliteti sna, a njezina učestalost raste s godinama. Najčešći oblici nesanice su teško usnivanje, učestalo buđenje tijekom noći, prerano buđenje ujutro i nemogućnost ponovnog usnivanja te prisutan jak umor nakon buđenja.

Nesanica nije nimalo benigan problem jer nedostatak kvalitetnog sna vrlo često dovodi do ozbiljnih posljedica na psihofizičko zdravlje i kvalitetu života. Količina i kvaliteta sna imaju izravan utjecaj na naše zdravlje. Osim što manjak sna može uzrokovati pojavu mnogih bolesti poput pretilosti, dijabetesa i bolesti srca, dobar i kvalitetan san također utječe i na naše raspoloženje u toku dana, a time i na produktivnost i osjećaj zadovoljstva. Poboljšanje kvalitete i količine sna započinje dobrim režimom spavanja koji se naziva ‘higijena spavanja’.

7 savjeta za dobru ‘higijenu spavanja’

Kako bi sami sebi pomogli da brže zaspete, bolje se naspavate te se ujutro probudite odmorni, puni energije, dobro raspoloženi i da se tako osjećate cijeli dan, važno je da se pridržavate sljedećih savjeta za spavanje:

  1. Uspostavite raspored spavanja – odlazite u krevet i ustajte uvijek u isto vrijeme, ako je moguće čak i vikendom.
  1. ‘Ugasite tehnologiju’ sat vremena prije odlaska na spavanje – ne gledajte TV, ne radite na računalu i mobitelu te smanjite sve izvore svjetlosti. Ovo je vrlo važno kako bi mozak pokrenuo lučenje melatonina, neurohormona odgovornog za usnivanje.
  1. Prije odlaska na spavanje pojedite nešto lagano, što neće opteretiti probavni sustav, ali također ne odlazite ni na spavanje gladni.
  1. Smanjite konzumaciju kofeinskih napitaka u toku dana, a potpuno ih izbjegavajte minimalno šest sati prije odlaska na spavanje.
  1. Budite fizički aktivni tijekom dana i redovito vježbajte. Dobra tjelovježba potiče osjećaj ‘dobrog umora’ i pospješuje usnivanje.
  1. Odlazite u krevet uvijek s dobrim mislima. Ne mislite na stres, posao, svakodnevne brige već na stvari, ljude i mjesta koja vas čine sretnima.
  1. Za pomoć kod nesanice odaberite tradicionalne biljne sastojke opuštajućih biljaka poput valerijane, kamilice ili pasiflore.

Već godinama moje se spavanje svodi na otprilike 4 sata sna. U početku je to spavanje bilo minimalno zbog poslovnih obaveza a s godinama je preraslo u naviku. Doduše, bilo je noći koje sam provela budna, iste su se i nizale a ja bih “normalno” funkcionirala iz dana u dan, iako bi moje tijelo itekako osjećalo taj umor. Iako sam isprobala manje više sve načine u borbi protiv nesanice, poslušala sve savjete i iste primijenila, nekako sam nakon nekog vremena jednostavno prihvatila taj poremećaj spavanja i odlučila se sama na svoj način nositi s istim.

Ukratko, ono što je meni pomoglo jest “gašenje tehnologije” otprilike dva sata prije odlaska na spavanje, umjesto televizije i mobitela sada čitam. Isto tako, od velike je pomoći i odlazak u krevet u isto vrijeme. Otprilike pola sata prije no što planiram pogasiti sva svijetla i leći, prema potrebi konzumiram proizvode za opuštanje i brže usnivanje na prirodnoj bazi. Trenutno koristim Spring Relax & Sleep koji svojim snažnim biljnim kompleksom s dokazano umirujućim djelovanjem (pasiflora, valerijana i kamilica), osigurava opuštanje tijela prije odlaska na spavanje te pomaže kod lakšeg i bržeg usnivanja zahvaljujući melatoninu, neurohormonu ključnom za usnivanje. Inovativna Rapid Tab™ tehnologija osigurava brzo razlaganje tablete odmah nakon uzimanja, čime se aktivni sastojci oslobađaju već unutar 60 sekundi, što znatno skraćuje vrijeme potrebno za usnivanje. Inače, melatonin je neurohormon kojeg luči epifiza, malena žlijezda koja se nalazi u samom centru mozga. Melatonin kontrolira dnevno-noćni ciklus, unutarnji sat ljudskog organizma koji određuje vrijeme budnosti i sna. On se počinje stvarati u trenutku kada mozak dobije informaciju da je završio dan i da je počela noć. U danima kada osjećam da mi Spring Relax & Sleep neće biti potreban popijem “Dreams Come True” (Natural Temptation) čaj koji je također od velike pomoći.

Neću reći kako se moj san produljio, dakle isti se i dalje svodi na 4 do maksimalno 5 sati ali moram priznati da mi je puno lakše zaspati i san mi je kvalitetniji u smislu da nije isprekidan već ta 4 sata odspavam u komadu. Iako nesanica donosi sa sobom mnogo mana koje utječu na osobu kako psihički tako i fizički, moram priznati da smatram kako se ja s tim problemom nosim dobro. Ponekad i mane imaju svoje prednosti pa tako već godinama nikada ne propuštam izlazak sunca, odnosno svitanje koje je najljepši dio svakoga dana, svako zlo za neko dobro.

Spring dodatke prehrani potražite u ljekarnama, specijaliziranim prodavaonicama i odabranim dm-drogerie markt prodavaonicama te online putem Sophia.hr | SPRING Relax & Sleep 30 tableta: 76,75 knwww.spring-life.eu

Natural Temptation “Dreams Come True” 27g 29,90 kn

Joe Abercrombie “Sharp Ends”