Domaći kruh

Kategorije: Recepti
Ne znam koliko volite miris domaćeg kruha i onu toplu i ukusnu hrskavu koricu…ja obožavam 😀 i to je jedan od glavnih razloga zašto ga sama i radim kod kuće. Između ostalog baš sam bila na jednom predavanju na kojem su naglasili da danas čovjek najviše soli unese kruhom u organizam a sol u velikim količinama svakako nije najzdravija. Uz tu napomenu vezanu za sol, domaći kruh nema aditiva i iste je kvalitete prvog i trećeg dana. Uglavnom, slijedi jedan od recepata za kruh koji možete naći u mojoj kuhinji…;)

Sastojci:

650g bijelog glatkog brašna (alternativa koju radim je integralno brašno u istom omjeru)
150g rižinog brašna (alternativa je raženo brašno koje se izvrsno slaže sa integralnim)
1 žlica soli
3 žlice mljevenih oraha
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica octa
1 žlica bagremova meda
300ml kozje siruke
250ml kozjeg mlijeka
1/4 svježeg kvasca

Prvo promiješajte  suhe sastojke, dakle, oba brašna, sol i orahe a zatim dodajte ulje, ocat i med. Ugrijte odvojeno sirutku i mlijeko da budu mlaki i u malo mlijeka otopite kvasac. Kada je kvasac “nadošo” dodajte ga ostalim sastojcima te postepeno dok miješate dodavajte prvo mlijeko pa siruku.
Tijesto dobro izmijesite a ako smatrate da vam je potrebno još brašna slobodno dodajte jer žlica-dvije ne čine razliku. Kada ste tijesto dobro izmijesili ja ga tri puta još premijesim na način da ga stavim u pečnicu na cca 40stupnjeva da se diže prvo 10min pa premijesima i tako još dvaput.
Kada se tijesto premijesilo tri puta pekač ili tepsiju u kojoj će se kruh peći ugrijem u pećnici na 200stupnjeva. Kada je pećnica spremna malo nauljim i pobrašnim pekač/tepsiju te stavim tijesto na način da odvojim cca 200g tijesta sa strane (na kraju ću vam objasniti zašto) te još malo nauljim površinu tijesta maslinovim uljem te malo posolim.
Kruh se peće na 180stupnjeva 45-60min, ovisno o vašoj pećnici i ukusu, tj volite li hrskaviju koricu. Meni je taman 50min.

200g tijesta uvijek odvojim te spojim sa tijestom kada sljedeći put radim kruh i opet od te smjese odvojim i ponovo dodam drugi put itd,itd… U principu svatko tko preferira domaći kruh u svom frižideru ima malo kiselog tijesta i “žive” kvasce već godinama koji daju aromu i slast kruhu. Držim ga u frižideru i obnavljam dvaput tjedno jer toliko puta i radim kruh.

To bi bilo to….još koja fotkica….

…i dobar vam tek!

lp

Tagovi: