Njega kose | Kerastase, L’Oreal Professional, Redken, Niophlex, Philip Kingsley, Davines, Maria Nila, Label.m, Wet brush, Moroccanoil, Bumble and bumble, Klorane

1 njega kose hair care

Prije svega moram vas upozoriti kako će ovo biti jedan duži post o njezi kose u kojem ću uključiti kraći osvrt na proizvode koje koristim proteklih mjeseci. Nakon upozorenja, nadam se da ste negdje u hladu i ispijate neki ukusni hladni koktel dok čitate ovaj poduži post i da mi ne zamjerate na tome, naime, meni je kosa slaba točka i volim se brinuti o njoj tako da jednostavno nisam mogla svesti 20-ak proizvoda u 10 rečenica. Na kraju posta linkat ću vam web shopove sa kojih su proizvodi stigli odnosno gdje ih ja nabavljam jer su cijene istih na našim policama bezobrazno skuplje, mada ukoliko niste osoba od online shoppinga svi proizvodi su dostupni i u Hrvatskoj u bolje opskrbljenim salonima.

Moja kosa je inače jako tanka i bez volumena te se brzo masti. Proteklih godinu dana tretirana je različitim kemijskim procesima poput blajhanja i bojanja tako da je u jednom trenutku postala izuzetno oštećena i suha kosa bez života. Adekvatnom njegom uspjela sam je malo opraviti ali taj proces još traje, no ono najvažnije je da više ne puca. Naime, u jednom trenutku postala je toliko slaba da sam “preko noći” posljedicom pucanja vlasi dobila šiške, eto, toliko je u lošem stanju bila. Iako do bojanja nisam imala problema sa vlasištem sada se isti javljaju s vremena na vrijeme no iritacije nisu dugotrajne ni jako problematične. Kosu zbog posla moram svakoga dana fenirati te je tako svakodnevno pod utjecajem topline. Iako se moja kosa jako brzo masti trudim se prati ju samo 2 puta tjedno no sada u ljetnom periodu to je jako teško izvedivo pa se nerijetko dogode i 3 pranja tjedno. Iako su se tokom godina dobrima pokazali pojedini proizvodi za zaštitu od sunca, sada u ljetnom periodu trudim se kosu zaštiti što više i bolje sa šeširima i kapama i moram priznati da je to ipak najbolji način zaštite. Također, ne močim kosu niti u moru niti u bazenu, jednostavno me previše strah mogućih reakcija.

Ukratko, ovo je bio opis moje kose a u nastavku slijedi osvrt o proizvodima koje koristim za njegu svoje kose. Ukoliko vas zanima više detalja slobodno ostavite upit u komentarima.

2 Natures-Bounty-Super-Skin-Hair-Nails-formula

Mišljenja sam kako kosi prvenstveno treba pružati adekvatnu količinu vitamina iznutra i oduvijek koristim dodatke prehrani za kosu. Dugo godina koristila sam Biotin a kako sam nedavno testirala Natural’s Bounty Super Skin, Hair & Nails formulu koja mi se jako dopala, jer je pokazala rezultate po pitanju kose, umjesto Biotina nastavila sam konzumirati Natural’s Bounty Super formulu o kojoj više možete pročitati u ovom postu. Ukratko, kosa puno brže raste konzumiranjem ove formule te mislim da je ista uvelike pomogla kada je kosa bila drastično oštećena jer joj je postepeno vraćala ono što joj je nedostajalo.

3 ulje za kosu

Ulja su sastavni dio moje rutine pri njezi kose. Obavezno jednom tjedno nanosim mješavinu ulja koju sama odredim te ju obilno nanesem na vlasište i dužinom vlasi. Ovaj ritual najčešće radim vikendom na način da ulje nanesem na kosu uvečer prije spavanja te ga ostavim preko noći kako bi kosa dobila što bogatiju njegu. Ulja miješam prema potrebi, odnosno nekada se baziram malo više na vlasište a nekada na samu njegu kose, ponavljam, nema nekog pravila već miješam prema potrebi.

4 Kerastase

Kérastase Résistance Thérapiste linija namijenjena je jako oštećenoj kosi te linija uz regenerator, šampon i masku još sadrži i serum koji ja nisam isprobala jer nekako nije bilo potrebe za istim. Ova linija je posebna jer se prije šamponiranja nanosi regenerator koji se ostavi da djeluje 1-2 minute a potem slijedi šamponiranje i maska ako je potrebna a koju ja ne držim duže od 5 minuta. Kada sam prvi puta koristila ovu liniju preskočila sam regenerator te koristila samo šamponim i masku i moram priznati kako nisam bila zadovoljna rezultatima, no nakon što sam isprobala i regenerator sve je imalo više smisla. Trenutno najčešće koristim upravo ovu liniju jer doslovno kosi vraća život. Kosa je nakon upotrebe ove linije mekana i podatna te poprima onaj predivan željeni sjaj. Jedini minus pri upotrebi ove linije je taj da mi se kosa puno brže masti ali kako je u procesu opravka nekako mogu zažmiriti na taj minus. Uglavnom, ukoliko vašoj kosi treba pod hitno doza spasa onda su ovo proizvodi sa kojima nećete pogriješiti, iako su skupi smatram da se uloženo vrati.

Više o ovoj liniji možete pročitati na službenoj web stranici klikom na ovaj link.

5 Redken Extreme šampon i regenerator

U prvoj fazi oštećenja kada je kosa izgledala jednom riječju strašno, koristila sam isključivo proizvode na bazi proteina koji su mojoj kosi tada nedostajali. Redken Extreme linija upravo je linija koja se bazira na proteinima te tako jača kosu i vraća joj snagu koja je potrebna da bi se spriječilo lomljenje kose i daljnje oštećenje. Više o liniji možete pročitati na službenoj web stranici klikom na ovaj link.

Šampon i regenerator iz Extreme liniji su “must have” proizvodi u mojoj kupaonici. Kosu čine vidno snažnijom a uz pomoć ostalih proizvoda iz linije sprečavaju lomljenje vlasi. Svi proizvodi iz ove linije lijepo se nadopunjavaju ali prečesta upotreba istih kosi ne godi jer nije joj dobro pružati joj ni previše proteina, zato ja ovu liniju koristim samo jednom tjedno a u ovom drugom pranju kroz tjedan kombiniram prethodno spomenutu Kerastase liniju. Ne bih rekla da su šampon i regenerator dovoljni da opravdaju opis linije ali su svakako temelj i priprema za ostale proizvode iz linije.

6 Niophlex Redken Extreme

Redken Extreme linija uz prethodno spomenute proizvode sadrži još i sljedeće proizvode; Extreme Strength Builder Plus Fortifying Mask, Extreme Lenght Primer, Extreme Lenght Sealer, Extreme Cat Protein Reconstructing Spray i Extreme Anti-Snap Leave-In Treatment.

Nakon šampona i regeneratora prema potrebi koristim ili masku ili primer u kombinaciji sa Niophlexom (3) a neovisno o kojem proizvodu se radilo kako bi isti bolje djelovali nanesem Cat Protein Reconstructing na način da nekoliko puta pošpricam kosu i proizvode na njoj. Nikada ne ostavljam proizvode dulje od 5 minuta na kosi jer inače mi je prečvrsta odnosno prekruta te smatram da ne treba pretjerivati sa ovim “jakim” proizvodima prepunih proteina.

Maska čini kosu jačom i podatnijom dok primer osigurava da svaka vlas stoji na svom mjestu a sprej jednostavno potiče ta dva proizvoda da odrade što bolji posao odnosno pruže kosi potrebnu njegu. Niophlex koristim kao nadopunu njezi jer svaki puta kada kosu bojam koristim Niphlex 1+2 a 3 je nadopuna za kućnu njegu. Više o Niphlexu možete sasznati klikom na ovaj link.

7 Redken Chemistry Extreme 8 Redken Chemistry All Soft

Redken Chemistry linija namijenjena je salonskoj upotrebi no zbog stanja svoje kose ja sam se potrudila doći do tih toliko hvaljenih proizvoda te ih koristiti kao njegu kod kuće. Ova linija sadrži točno 7 proizvoda o kojima možete više saznati klikom na ovaj link.

Linija se dijeli u dvije faze te se obje nadopunjavaju. Shop Phase je prva faza a Shot Phix druga faza.

Shot Phase Extreme pruža koncentriranu dozu proteina koji jača kemijski oštećenu kosu i pomaže ojačati unutarnja vlakana. Shot Phase pruža intenzivnu mekoću i elastićnost suhoj i krhkoj kosi. Shot Phix 3.5 rebalansira razinu pH kose i jača joj kutikulu.

Način upotrebe je da na opranu još vlažnu kosu nanesete Shot Phase i pustite ga da djeluje 5 minuta a potom ga pošpricate sa Shot Phix te isperete. Moram priznati da ja već nakon 2 minute što na kosi stoji Shot Phase pošpricam Shot Phix te sve skupa raščešljam i ostavim da djeluje još tri minute te potom isperem.

Ovo su proizvodi koje prema potrebi koristim jednom mjesečno i to obično nakon bojanja odnosno tretiranja kose kemijskim procesom. Ova linija čini razliku i voljela bi da sam znala za nju prije no što sam krenula sa blajhom jer sigurna sam da ne bi došlo do ovakvih oštećenja ali opet s druge strane sretna sam da znam za ovu liniju jer ista čini oporavak znatno bržim.

9 Redken Scalp Relief

Jednom mjesečno također koristim Redken Scalp Refief Oil Detox šampon čija se formula temelji na Lipa-Sponge System tehnologiji te tako temeljito čisti vlasište i upija višak ulja. S obzirom da mi je kosa još u fazi oporavka ne koristim ovaj šampon česće od jednom mjesečno ali da mi je kosa potpuno zdrava koristila bi ga svakih otprilike 10 dana jer na mom masnom vlasištu čini razliku, posebno ako ga nanesem prvo na suho vlasište pa potom na klasičan način sa njim operem kosu.

10 Philip Kingsley

Ponekada moje tjeme odreagira na kemijske procese pa sam se nekoliko puta susrela sa sitnim iritacijama koje bi sanirala sa Philip Kingsley proizvodima, konkretno se radi o Philip Kingsley Exfoliating Scalp Mask i Scalp Toner proizvodima od kojih ja preferiram masku jer toner je pomalo agresivan. Dovoljna je jedna primjena istih i iritacije odmah prođu. Više detalja možete pronaći na službenoj web stranici klikom na ovaj link.

11 Redken Body Full

Mojoj kosi nedostaje volumena jer je vlas jako tanka i rijetko koji proizvodi mogu napraviti razliku a da pritom ne isušuju ni ne oštećuju kosu, jedan od takvih proizvoda je Redken linija Body Full. Moram priznati da i dalje Tigi i Lush prednjače po efektu volumena po pranju kose ali također jako isušuju kosu dok Body Full linija pruža lijep i zadovoljavajući volumen a da pritom ne isušuje kosu. S obzirom na moju trenutnu fazu oporavka kose ne koristim često ovu liniju jer ne želim riskirati ali kada je to potrebno odnosno nužno da kosi podarim malo volumena zbog postojanosti frizure, tada koristim šampon i regenerator iz linije Body Full.

12 L'Oreal & davines silver šampon i maska

Iako postepeno prelazim u toplije plave tonove kada se zaželim onih hladnijih tada posežem za silver šamponima a kao najbolji se pokazao L’Oreal Professional Silver šampon. Ovo je šampon kojim možete dobiti prekrasne bijelo-sive tonove, ovisno koliko ga držite na kosi, no isto tako, ovo je šampon koji drastično isušuje kosu te ga ja ne bi preporučila za učestalo korištenje.

Davines Silver šampon i maska odnosno regenerator su alternativa prethodno spomenutom proizvodu jer ne oštećuju do te mjere kosu kao prethodnik a daju približno dobre rezultate. Moram priznati da me zapravo šampon i nije posebno dojmio te je maska sasvim dovoljna i efikasna bez njega ali kada sam ga već kupila koristim ga u kombinaciji. Ukoliko zazirete o žutila i želite zadržati ili pak dobiti hladnije tonove kose maska je odličan proizvod koji neće nimalo ošteti kosu.

13 Davines Golden mask

Davines Golden maska odnosno regenerator je ista kao i prethodno spomenuta samo služi za postizanje toplijih tonova kojima ja trenutno i naginjem. Podjednako je nježna i učinkovita prema kosi kao i prethodna.

14 Maria Nila hair mask Golden

Maria Nila Golden Blonde također je maska u boji poput prethodne koja kosi pruža toplije plave tonove. Moram priznati da je za razliku od prethodne učinak nešto više izražen te postojaniji ali je zato i prethodno spomenuta maska ipak malo nježnija prema kosi. Odličan proizvod za osvježenje boje između bojanja kose.

15 Redken Extreme njega nakon pranja kose

Nakon pranja kose držim ju u ručniku otprilke 10-ak minuta a potom nanosim proizvode za dodatnu njegu koji mi stoje na kosi otprilike još pola sata, tek tada već polusuhu kosu sušim sa sušilom na najnižem stupnju topline jer želim maksimalno skratiti taj proces tretiranja kose toplinom.

Redekn Extreme Anti-Snap tretman sam prije koristila puno više jer kosa je puno više pucala, sada ga nanosim tek na dužini od sredine glave prema vrhovima jer taj dio kose ima tendeciju pucanja. Kada mi je bitno da je kosa strogo ravna te svaka vlas na svom mjestu koristim Extreme Lenght Primer koji je ujedno dobra zaštita i od topline pegle koju tada koristim, inače, ovaj proizvod ne koristim na svakodnevnoj bazi.

Oba proizvoda se savršeno nadopunjavaju sa ostatkom Extreme linije i čine kosu čvršćom i elastičnijom.

16 Redken 25 benefits One United Spray

Nakon Anti-Snap tretmana u posljednje vrijeme koristim Redken 25 Benefits One United sprej koji kako i sam naziv govori sadrži 25 elemenata za zaštitu kose. Sviđa mi se jer je lagan i ne otežava kosu te zato jer opravdava nabrojane faktore koje pruža kosi, koji su to točno možete saznati klikom na ovaj link.

17 Label.m

Label.m Heat Protection Spray je moj najdraži proizvod za zaštitu od topline. Sviđa mi se kako se raspršuje po kosi poput maglice, ne otežava niti lijepi kosu i pouzdan je pri zaštiti od topline. Koristim ga pri feniranju kose te korištenju pegle za kosu.

Label.m Protein sprej je proizvod koji koristim na svakodnevnoj bazi, odnosno kako na mokroj kosi tako i na suhoj i kako mi je ovo već drugo pakiranje koje je napola potrošeno ne moram niti isticati koliko mi je bitan pri njezi moje kose. Ovaj proizvod također štiti od topline i nadomješta keratin koji se prirodno gubi svaki dan dok ekstrakt bambusa daje vlažnost suhoj kosi. Raspršuje se lagano po kosi također poput maglice, ne otežava ju niti lijepi a miris mu je predivan. Idealan je za svakodnevnu upotrebu i jedan je od onih proizvoda bez kojih ja ne mogu.

18 Wet brush 19 Wet četka

Wet brush je četka namijenjena raščešljavnju mokre kose bez da vas imalo čupa te ne trga vlasi kose. Ova četka čini veliku razliku na oštećenoj kosi jer je zaista jako nježna pri raščešljavnju. Nakon što sam otkrila ovu četku ne upotrebljavam niti jednu drugu na vlažnoj kosi jer se ista pokazala izuzetno pouzdanom. Više o ovom proizvodu možete saznati klikom na ovaj link.

20 Moroccanoil Ceramic Ionic Round Brush

Pri feniranju koristim Moroccanoil Ceramic Ionic Round Brush (25 i 35) koje su napravljene od materijala visoke kvalitete. Keramika štiti kosu od viška topline i smanjuje vrijeme sušenja dok ionska tehnologija zaglađuje kutikulu vlasi za svilenkastu i lijepu kosu. Četke ne čupaju niti lome vlasi te su jako lagane i jednostavne pri upotrebi.

21 L'Oreal Kerastase

Nakon stiliziranja slijedi još malo njege a tada nastupaju meni dva omiljena ulja za kosu, L’Oreal Professional Mythic Oil za bojanu kosu i Kerastase Chronologiste o kojem sam pisala u ovom postu. Oba ulja lijepo zaglade kose, kosa ih brzo upija te oba ostavljaju za sobom predivan svilenkasti trag. Chronologiste ostavlja za sobom i dugotrajan i neodoljiv miris koji je ljeti adekvatna zamjena i za parfem.

22 Bumble and bumble. surf spray

Ukoliko sam kosu uvijala u želji da kovrče ostanu što postojanije te da poprime što prirodniji izgled koristim Bumble and bumble. Surf Spray kojem sam vjerna već godinama. Ovo je slani sprej koji ukruti kovrče te istima pruži bolju postojanost. Sprej nije preagresivan no ne treba ni pretjerivati sa njim jer ako ga nanesem previše dobijem efekt sljepljenih i neprivlačnih kovrča.

23 Klorane

Klorane suhi šampon sa koprivom idealan je za kosu koja se brzo masti poput moje. Prolongira pranje za jedan dan i zapravo je jedini koji sam ja isprobala a da je zaista pouzdan i koji odradi tu svoju zadaću a da na kosi ne ostavlja nikakav neugodan trag niti stvara iritacije. Iako je ovo savršen suhi šampon ima jednu manu a to je cijena naspram količine, naime, isti se zaista jako brzo troši a cijena mu i nije naspram količine pristupačna no ako patite na kosu i proizvode za kosu vjerujte mi da u ovaj suhi šampon vrijedi uložiti.

***

Gotovo 30 godina moja kosa nije vidjela boje a kamoli bila bojana a ja sam u posljednjih godinu dana eksperimentirala na sve moguće načine sa njom. Trenutno je u fazi nijansiranja sa pramenovima ali i dalje u svijetlim tonovima, mada moram priznati da mi pomalo nedostaju tamniji tonovi, no o tome ću tek na jesen razmišljati. Oduvijek sam voljela isprobavati razne proizvode za kosu mada u posljednje vrijeme ne riskiram jer radim na oporavku kose a i jako sam zadovoljna proizvodima koje koristim. Ukoliko i vi imate neke svoje probleme sa kosom ili pak prijedloge proizvoda svakako ih ostavite u komentarima jer meni će biti itekako zanimljivo pročitati ih a slobodno ostavite i prijedloge boja jer sigurna sam da se na ovim svijetlim tonovima nakon ljeta neću više zadržavati.

Web shopovi;

Escentual (Redken, Kerastase, Bumble and bumble., Klorane)

Feelunique (Redken, Kerastase, L’Oreal Professional, Philip Kingley)

Cult Beauty (The Wet Brush, Davines)

Top Stil | FS Hair Couture (Label.m, Marrocanoil, Niophlex)

Milk+Blush (Maria Nila)

iHerb (ulja za kosu)