Njega kože lica [jesen/zima]

U današnjem postu donosim vam proizvode koristim ili planiram koristiti tijekom jeseni i zime, odnosno hladnijeg perioda u godini koji je pred nama. Također, odmah u uvodu napomenula bi kako je moj tip kože mješoviti do masni a time je naravno i problematična. Osim toga, tu su i problemi proširenih pora, hiperpigmentacijske mrlje te klasična antiage problematika koja se na mom licu najviše ističe oko očiju te području čela. Ako se nosite sa sličnim problemima nadam se da će vam ovaj post biti od koristi.

Prije no što nastavim s postom moram se osvrnuti na jednu primjedbu koju sam ljetos dobila od jedne čitateljice. Naime, njen problem što se tiče mojih postova o preparativi je bio taj da i ona ima mješoviti do masni a problematični tip kože i ne vjeruje kako ja mogu rotirati odjednom toliko proizvoda koje predstavim u postu poput ovoga. Ovo je bila prilika da razjasnim tu nejasnoću oko puno preparativnih proizvoda koje koristim, ali i mnoge druge žene koje poznajem. Naime, moja koža je mješovita do masna uz povremena problematična razdoblja, s obzirom na to da sam u generacijskoj kategoriji 30+ jasno je da moram popratiti i antiage njegu, tu su i povremene hiperpigmentacijske mrlje a i eventualne pojave dehidracije, kako da ja sve ove potrebe moje kože svedem na dva do tri proizvoda?! Rado bi ja bila zadovoljna sa samo 2-3 proizvoda ali ja još nisam pronašla tako savršenu formulu koja bi pokrila sve potrebe moje kože. Dakle, u mojoj kupaonici uvijek se vrti 20-ak proizvoda, nekome je to puno ali meni je oduvijek preparativa bila prioritet i uvijek sam ja ta koja se prilagođava potrebama svoje kože a ne obrnuto. Nije važno da li su to skupi ili jeftini proizvodi meni je samo bitno da u datom trenutku odgovaraju mojoj koži. Naravno, to što ja imam trenutno otvorenih pet seruma za kožu ne znači da svakoga dana svih pet koristim odjednom, ne, jedan je za jutarnju njegu a drugi za večernju dok su preostala tri zapravo tretmani koje koristim prema potrebi. Shvaćam da bi netko pomislio kako napravi recenziju jednog proizvoda a koristi ih više, no svi su različiti i svaki djeluje na svoj način a i trudim se uvijek naglasiti kada točno koristim navedeni proizvod i s kojim drugim proizvodima ga kombiniram. Nadam se da sam uspjela razjasniti ovu dilemu jer ja ovako funkcioniram već posljednjih desetak godina a znam da nisam sama. Ako postoji još koja nejasnoća na ovu temu slobodno ostavite komentar ispod posta ili se javite porukom a ja ću je rado razjasniti.

Predčišćenje kože lica [skidanje šminke i priprema za umivanje lica]

Faza uklanja šminke ili jednostavno nečistoća koje su se nakupile na koži tijekom dana, moja je omiljena faza njege lica, jer to olakšanje kada skinem šminku s lica je neprocjenjivo. Također, smatram ovaj prvi korak od velike važnosti jer čista koža je temelj zdrave kože.

Trenutno rotiram četiri proizvoda u fazi pročišćenja, naime, ako sam gotova sa svojim obavezama tijekom dana čim budem u mogućnosti ja skidam šminku s lica, dakle, neovisno o tome trebam li se kasnije ponovo šminkati. Šminku s lica i očiju najčešće skidam s Dermalogica PreCleanse balmom ili Clinique Take The Day Off uljem, ovisno samo koji mi u datom trenutku bude pri ruci. Dakle, oba su vrlo temeljita i skidaju dubinski nečistoće s lica i očiju. Način na koji se koriste jest da se utrljaju po licu kružnim pokretima a zatim u kombinaciji s vodom nastaje emulzija koja osim što čisti ujedno i njeguje kožu. Nakon upotrebe istih nastavljam s gelom za umivanje. O Dermalogica PreCleanse balmu možete pročitati recenziju klikom na ovaj link a o Clinique ulju tek planiram pisati.

Navečer najčešće koristim micelarnu za lice te dvofazni odstranjivač za oči, čisto iz razloga jer navečer imam puno više vremena da se posvetim njezi kože lica. Trenutno koristim Nuxe Anti-Pollution Micellar Cleansing Water i Mixa Bi-Phase Cleanser i s oba proizvoda sam jako zadovoljna. Mixa zaista nježno ali učinkovito uklanja šminku s očiju, pa čak i vodootpornu a micelarna osim što dubinski čisti kožu lica u sebi sadrži ugodan miris slatkog grožđa koji čitav ritual čišćenja čini još ugodnijim. Nakon upotrebe ova dva proizvoda prelazim na umivanje lica s gelom.

Čišćenje kože lica [umivanje lica]

Proizvode za umivanje uvijek imam nekoliko otvorenih jer ih koristim prema potrebi kože, dakle, ako mi je koža u problematičnoj fazi koristit ću proizvode za umivanje namijenjene problematičnom tipu kože, ako mi je koža dehidrirana koristit ću hidratantnije proizvode za umivanje itd.

Nakon prethodno spomenuta dva prečistača od kojih je jedan na uljnoj bazi a drugi kao balzam (Clinique i Dermalogica) uvijek koristim Paula’s Choice Skin Balancing Oil-Reducing Cleanser. Mislim da sam već potrošila otprilike četiri ova velika pakiranja od 473ml jer ovo je fantastična umivalica koja se može koristiti i na očima a da ne isušuje taj okoloočni dio. Temeljita je i savršena nadopuna malo masnijim proizvodima za čišćenje lica te time i meni najdraža umivalica, posebno zato što odgovara mom tipu kože tijekom cijele godine.

Ujutro najčešće koristim L’Oreal Paris Pure Clay Purifying Cleansing Gel jer odgovara mom tipu kože, dakle ovaj gel temeljito uklanja višak sebuma koji je koža proizvela tijekom noći te priprema kožu za dnevnu rutinu njege. Nisam primijetila da mi je preagresivan niti da mi isušuje kožu a sviđa mi se i kao nadopuna drugim proizvodima kada mi se na licu pojave upalni procesi.

Navečer rotiram između dvije umivalice, L’Oreal Paris Pure Clay Exfoliating Cleansing Gel i Dermalogica Daily Microfoliant proizvoda. Oba proizvoda mi se jako sviđaju s tim da Dermalogica ipak obavi bolji posao eksfolijacije stoga nju više koristim kada je koža lica u problematičnoj fazi. Oba proizvoda dubinski čiste kožu, ne isušuju je, ne potiču nikakve iritacije te odlično obavljaju svoj posao a to je dubinsko čišćenje.

MV Organic Skincare Gentle Cream Cleanser koristim u onim danima kada osjetim naznake dehidracije, tada ovu umivalicu koristim tijekom cijeloga dana dok god me prođe osjećaj zatezanja kože lica. Inače, MV Organic Skincare je brand koji je izuzetno nježan prema koži a ujedno učinkovit, iako je na skupljoj strani mislim da se isplati investirati u njega jer zaista dobro dođe kao povremeni SOS tretman. Ova nježna krema za umivanje također je pogodna i za okoloočni dio, ne uzrokuje iritacije već umiruje kožu u kratkom periodu i miris koji proizvod sadrži je zaista neodoljivi te ga smatram dodatno ugodom pri večernjoj njezi lica.

Eksfolijacija & toniziranje kože lica

Dr Dennis Gross Alpha Beta® Extra Strength Daily Peel proizvod je koji koristim posljednje tri godine i to uvijek u istom periodu, nakon ljeta i početkom jeseni. Protekle dvije godine koristila sam ove eksfolirajuće maramice tijekom 90 dana, odnosno tri mjeseca, dok sam ove godine srezala na 60 maramica ali sam ubacila i jedan novi proizvod s istom namjenom. Dakle, krajem kolovoza počela sam redovito koristiti jednu večer eksfolirajuće maramice a drugu večer Alpha H Liquid Gold koji također služi za eksfolijaciju kože lica. Ove proizvode koristim najviše zbog novonastalih hiperpigmentacijskih mrlja koje su mi se tijekom ljeta pojavile na čelu. Trenutno je od ukupne štete ostalo još 20-30% za ukloniti i mislim da ću ih u potpunosti sanirati do kraja godine. Naravno, ova dva proizvoda upotpunjujem s određenim serumima i kremama o kojima ćete čitati u nastavku posta. Osim što ova dva proizvoda saniraju mrlje, moje lice se puno manje masti, pore su nešto (ali minimalno) uže no definitivno su čišće jer ova dva proizvoda uspješno saniraju i mitesere, dakako su i upalni procesi rjeđi a i teksturom kože sam jako zadovoljna.

U onim danima kada se ipak pojave upalni procesi tada ne koristim prethodna dva proizvoda već rotiram između dva Paula’s Choice proizvoda a to su Skin Perfecting 2% BHA Liquid i Resist Daily Pore Refining Treatment 2% BHA. Nema nekog pravila kako odabirem između ova dva proizvoda jer oba su podjednako učinkovita i pomažu u saniranju upalnih procesa tako da ne ostaju tragove u obliku mrlja i ožiljaka. Radi se nešto malo agresivnijim proizvodima no ja na njih nisam neugodno reagirala osim što se zna pojaviti nalet dehidracije, ali uz adekvatnu kremu to se može izbalansirati. Ove proizvode koristim dok upalne procese nisam sanirala, dakle to je otprilike 4-5 dana.

Zapravo, krivo sam se izrazila jer i prvi dvojac proizvoda kao i drugi može izazvati stanje dehidriranosti kože stoga povremeno nakon navedenih proizvoda koristim i hidratantne tonere za lice, trenutno su to MV Organic Skincare Rose Hydrating Mist i Dermalogica Multi-Active Toner. Ova proizvoda su podjednako učinkovita i koži zaista pruže jednu dozu nježne hidratacije, sasvim dovoljnu za moj tip kože u takvom obliku proizvoda. Dermalogica toner često koristim i pri jutarnjoj njezi jer mi godi. Dakle, ovo je jedna nadopuna prethodno navedenim proizvodima koja je zaista opcionalna.

Dodatna njega kože lica [pilinzi i maske]

U jednom trenutku nakon nekoliko tretmana kemijskog pilinga moja koža je postala izuzetno osjetljiva do te mjere da sam morala prestati koristiti beauty gadgete (Foreo i Clarisonic) jer sam osjećala kako koži smeta upotreba istih. Mjeseci su prolazili a ja sam nekako skroz zanemarila te iste beauty gadgete za koje i danas smatram da su jedan veliki plus ako ih koristite pri njezi kože. Uglavnom, ono što sam napravila kao alternativu jest da sam počela pilingirati lice svaki 2-3 dan i dva puta mjesečno sam počela koristiti mikrodermoabraziju. Bean Body piling i Dermalogica Skin Prep Scrub odličan su odabir za moj tip kože jer nisu pregrube a opet ih osjetite dok radite piling, temeljito dubinski čiste kožu te lice ostaje ugodno kako osjećajem iznutra tako i osjetom izvana. O Bean Body pilingu možete pročitati recenziju klikom na ovaj link. Kiehl’s Epidermal Re-Texturizing Micro-Dermabrasion meni je najdraža mikrodermoabrazija i koristim ju već godinama. Izuzetno učinkovita i temeljita, ne uzrokuje iritacije i ispunjava sve zadatke koji se od jedne mikrodermoabrazije u kućnoj radinosti i očekuju.

Iako je u mom beauty ormariću puno više maski trenutno otvoreno nekako sam željela biti iskrena pa vam predstaviti u ovom postu samo one koje u posljednje vrijeme i rotiram. Prema potrebi, odnosno samo kada lice pređe u fazu problematičnog tema koristim Murad Clarifying masku te L’Oreal Paris Pure Clay Blemish Rescue masku. Ovo su dvije maske koje uspješno i brzo saniraju upalne procese te se mogu koristiti (barem ih ja tako koristim) kao ciljani tretmani tijekom noći. Imaju tendenciju ka isušivanju kože ali s druge strane uz adekvatnu kremu nakon upotrebe ovih maski taj se problem može izbalansirati. Osim što saniraju postojeće upalne procese čiste i pore te time iste izgledaju užima.

Kiss My Face maska je koju koristim godinama i jedina koja zaista čisti i sužava pore ali tako da je taj efekt odmah vidljiv te isti traje nakon upotrebe maske, a ne da se sutradan sve vrati kako je i bilo. Jedini problem koji imam s ovom maskom je taj da u porama kože ona ostavlja miris koji je prisutan i naredna 2-3 dana a najviše dođe do izražaja pri umivanju, no možda zato efekt suženih pora i traje. Uglavnom, ova maska dubinski i temeljito čisti pore i moj je must have proizvod. Maske je dostupna klikom na ovaj link.

Dvije preostale maske moju kožu vračaju u život jer razlika upotrebom prije i poslije je itekako vidljiva. Blistavost kože je najidealniji opis koji vežem uz L’Oreal Paris Pure Clay Bright masku i Nuxe Vitamin-Rich Radiance Detox masku. L’Orealova maska koži pruža i piling jer sadrži sitna zrnca dok je Nuxe maska gelaste teksture ali nakon 5 minuta potrebno ju je vlažnim prstima utrljati po koži i tada nastaje čarolija jer koža nakon upotrebe poprima skroz neku drugu dimenziju. Sviđaju mi se ove dvije maske jer svakako donose svježinu koži lica u ovim hladnijim danima kada joj je upravo to i potrebno.

Okoloočna njega

Dva proizvoda bez kojih nikako ne želim započeti jutro i završiti dan, barem što se proizvoda za okoloočnu njegu tiče, jesu dva The Ordinary proizvoda a riječ je o Argireline Solution 10% i Caffeine Solution 5% + EGCG. Svakodnevno ujutro i navečer redoslijed je sljedeći, nekoliko kapljica AS 10% utapkati na okoloočno područje, potom nekoliko kapljiva CS 5% + EGCG utapkati na okoloočno područje a zatim sve zajedno umasirati s Foreo Iris beauty gadgetom. Serum s kofeinom koristim već više od pola godine a Argireline Solution 10% koristim protekla tri mjeseca, ono što sam s ovom kombinacijom primijetila jest svježiji okoloočni izgled, plavih podočnjaka skoro pa i da nema dok je natečenost u potpunosti izostala s moga lica a nadam se da će dugoročnim korištenjem pomoći i u vidu okoloočnih bora. Sve u svemu ovo su dva proizvoda s kojima započinjem i završavam svaki dan i ne mislim to tako skoro mijenjati. Nakon ova dva seruma i Foreo Iris masaže, slijedi nanošenje okoloočnih krema.

Što se dnevnih okoloočnih krema tiče, odnosno onih koje primjenjujem ujutro i tijekom dana, trenutno rotiram tri okoloočne kreme, Nivea Q10plusC Energy, Madara Wrinkle Smoothing i Nuxe Nuxellence Youth Revealing and Perfecting. Sve tri kreme krasi ista odlika a to je da okoloočnom području pružaju svježinu i blistavost. Madara i Nuxe okoloočne kreme imaju izražene sitne čestice koje obogaćuju blistavost no ni Nivea krema nije za zanemariti jer zbog ugodne teksture ni tu blistavosti ne manjka. Ove tri kreme meni osobno nisu dovoljno hidratantne kao dio večernje njege, ali samo zato što ja imam izuzetno dehidrirano okoloočno područje, ako kod vas nema te dehidracije svaku od njih mogu preporučiti da će zadovoljiti kako jutarnju tako i večernju njegu. Kombiniram ih s prethodno navedenim serumima a odabirem ih na sljedeći način; ako osjećam zatezanje od ove tri okoloočne kreme Madara pruža najviše hidratacije pa odabir tada pada na nju, ako se naziru podočnjaci tada odabirem Nuxe okoloočnu kremu koja je pomalo pigmentirana u boju kože te na koncu ako vidim da mi licu nedostaje onaj dodatne booster tada odabir pada na Nivea okoloočnu kremu. Osim kao dio jutarnje njege ove kreme koristim i tijekom dana prema potrebi.

Kao dio večernje njege tu trenutno rotiram dvije okoloočne kreme a riječ je o Kiehl’s Midnight Recovery i Dermalogica Multivitamin Power Firm okoloočnoj kremi. Kako svake godine u ovom periodu koristim istu (Bobbi Brown Extra Eye Repair) okoloočnu kremu ove godine sam u potrazi za novom ali jednako njegujućom. Moj prvi izbor takve bio je Kiehl’s Midnight Recovery koja me se nije dojmila, mislim, to je jedna kvalitetna i dobra okoloočna krema ali ne pokriva moje potrebe u smislu hidratacije i njege, meni je jednostavno po tom pitanju prelagana. Nastavit ću je koristiti jer još mogu tijekom jeseni ali tijekom zime mi neće biti dovoljna. U jednom od tester/putnih Dermalogica paketa našla se i Multivitamin Power Firm okoloočna krema koju mislim da ću kupiti u full size varijanti jer je dovoljno njegujuća za moje okoloočno područje a zadovoljna sam i hidratacijom koju pruža. Također, baršunasti finiš koji ostavlja za sobom čini ju idealnom kako za večernju tako i za jutarnju njegu stoga mislim da sam pronašla adekvatnu alternativu omiljene Bobbi Brown kreme.

Večernja njega kože lica

Kako sam pod kategorijom ‘Eksfolijacija & toniziranje kože lica’ i navela da Dr Dennis Gross Alpha Beta® Extra Strength Daily Peel koristim svako drugo večer tada nakon eksfolirajućih maramica koristim i Dr Dennis Gross Ferulic+Retinol Wrinkle Recovery Overnight serum. Retinol odgovara mojoj koži, štoviše, moja ga koža obožava a kako ja volim ugađati koži svog lica tako rado isprobavam i različite retinole. Moram priznati da me se ovaj jako dojmio jer dolazi u kombinaciji ferulične i retinola a ta ista se pokazala kao najboljom u borbi protiv hiperpigmentacijskih mrlja još prije dvije godine. Također, sviđa mi se kako se korištenjem kompletan ten ujednačava, tekstura naginje idealnoj a i svi drugi eventualni nedostatci postaju manje vidljivi ili pak nevidljivi, u svakom slučaju, ovo je moja dobitna kombinacija za što bolji ten.

Ovu kombinaciju nadopunjavam i jednom kremom a riječ je o Sunday Riley Tidal kremi koju sam isprobala ljetos u varijanti putnog/tester pakiranja i oduševila se da sam brže bolje nabavila i full size. Ovu kremu nanosim otprilike 45min nakon nanošenja seruma i momentalno osjetim kako zatezanje popusti, kako osjećaj ugode prevlada u samo 15ak sekundi. Krema je gelaste teksture i jako je lagana no ipak je dovoljno hidratantna da nahrani svaki tip kože. Krema se bazira na dva glavna sastojka a to su hijaluronska kiselina i enzime papaje a riječ “brightening” u punom nazivu kreme u potpunosti je opravdana. Više o ovoj fantastičnoj kremi uskoro u recenziji.

U večerima kada koristim Alpha H Liquid Gold tada koristim Alpha H Liquid Gold 24H Moisture Repair kremu koja je idealna nadopuna i zapravo ovaj dvojac volim koristiti jednako kao i prethodno spomenuti duo, stoga svako ima svoju večer. Krema je dovoljno hidratantna za moj tip kože zato i ne kombiniram Tidal kremu. Sviđa mi se kako ova dva proizvoda zapravo rade na poboljšanju tena te kako sve mrlje i ožiljci postepeno ali sigurno blijede u zaborav. Tekstura kože također se vidno popravlja korištenjem ova dva proizvoda a moram priznati da sam zadovoljna i izgledom pora, koliko naravno mogu biti zadovoljna kada je takav problem u pitanju. Svakako planiram nabaviti i full size kreme i nastaviti ju koristiti tijekom zime.

U danima kada se pojave upalni procesi tada zanemarim u potpunosti prethodno navedene proizvode već se baziram na Dermalogica Clear Start Breakout Clearing Overnight Treatment proizvodu koji nadopunjavam s MV Organic Skincare Rose Soothing Protective Moisturiser kremom. Dermalogica mi se dosada pokazala kao najboljim tretmanom za suzbijanje upalnih procesa jer sanira stanje relativno brzo bez da za sobom ostavlja mrlje i ožiljke. Način na koji tretira prištiće jest da ih puno brže izbacuju na površinu te isušuje, primjerice, meni se često pojavljuju upalni procesi ili na čelu ili na bradi, to obično bude 5-6 prištića, u otprilike tjedan dana isti u potpunosti postaju sanirani. Ovaj tretman nije preagresivan ali zbog kiselina koje koristim koža mi je osjetljiva stoga kad god koristim ovaj tretman trudim se balansirati stanje hidratacije pa tada koristim MV Organic Skincare kremu koju nanosim otprilike sat vremena nakon nanošenja Dermalogica tretmana ili sutradan kao dio jutarnje njege, ovisno kako se koža ponaša. Inače, ova MV OS krema zaista je dobar odabir ako imate problema s kožom jer čini mi se da odgovara svakom tipu kože a naročito osjetljivoj koži.

Trenutno sam u potrazi kreme za područje vrata, ako imate preporuka one su dobrodošle, jer trenutno isprobavam Omorovicza kremu za njegu područje vrata koja mi je dobra ali nije dovoljno dobra za svoju prodajnu cijenu. Ne tražim puno od takve kreme osim da hidratizira i učvršćuje, nije da mi je to u ovom trenutku prijeko potrebno ali bolje se brinuti na vrijeme o nekim stvarima nego kasnije ispravljati pogreške koje je realno gledano teško korigirati njegom.

Jutarnja njega kože lica

Svako jutro moja njega lica započinje s dva seruma, Alpha H Vitamin B i Paula’s Choice Resist Ultra-Light Super Antioxidant Concentrate serumom. PC serum koristim već duga i volim ga koristiti jer odgovara mom tipu kože, ne koristim ga tijekom cijele godine ali ne koristim ga ni puno manje. Alpha H Vitamin B serum sam isprobala prije dva mjeseca i otkada ga vjerno koristim svakoga jutra. Sviđa mi se kako se nadopunjavaju ova dva seruma jer uspješno ujednačavaju ten, tekstura je ugodna, pore nisu toliko uočljive, koža ne proizvodi sebum u toj mjeri da se ne može kontrolirati i sve u svemu sviđa mi se koža svakoga jutra po nanošenju ove kombinacije.

Nakon 20 do 30min od nanošenja prethodno dua krećem s nanošenjem Dermalogica Oil Control losiona koji kontrolira lučenje sebuma tijekom dana. Ovaj losion jako je lagane gotovo vodenaste teksture i nanosim ga samo na t-zonu. Ako taj dan želim da mi makeup traje više od 15ak sati, tada ovaj losion nadopunim s Dermalogica Clearing Mattifier kremom, koju zapravo najčešće koristim u obim danima kada se ne šminkam. S ova dva proizvoda moja masna koža izgleda poprilično solidno, dakle lučenje sebuma je pod kontrolom a i ono malo što se pojavi može se popraviti, također pore djeluju užima i tekstura kože je glađa na dodir.

Nakon Dermalogice slijedi odabir kreme sa zaštitnim faktorom, tijekom jeseni/zime smanjim zaštitni faktor ali u onim sunčanim danima ipak stavim spf50, zlu ne trebalo zbog straha od mrlja. Meni omiljene dvije kreme sa zaštitnim faktorom su od Paula’s Choice a riječ je o Resist Youth-Extending Daily Hydrating Fluid spf50 i Resist Super-Light Daily Wrinkle Defense spf30. Najčešće tijekom jeseni/zime koristim upravo varijantu sa zaštitnim faktorom 30, riječ je o lagano toniranoj kremi koju koža brzo i lijepo upija, krema ne čepi pore niti stvara iritacije te je odlična podloga za makeup. Ako je koža u problematičnoj fazi tada koristim Dermalogica Clear Start Oil Clearing Matte Moisturizer koji sadrži samo spf15 ali tada tijekom dana nosim sa sobom neki zaštitni faktor u spreju pa balansiram zaštitu. Inače, Dermalogica matirajuća krema sa spf15 odlična je za masnu i problematično kožu jer lijepo regulira lučenje sebuma a ubrzava saniranje upalnih procesa te sprečava nastanak novih.

Ako sam tijekom dana skinula šminku i više nemam nikakvih obaveza, tada koristim The Ordinary Alpha Arbutin 2% + HA serum i Paula’s Choice Redness Relif kremu za normalnu do masnu kožu. Sviđa i se ovaj dvojac jer serum radi na ujednačavanju tena a krema umanjuje crvenilo i eventualne iritacije te dubinski njeguje kožu. Nekako gledam na ovaj duo kao odmor za kožu od dekorative ali i od preparative.

To bi bilo sve što se njege tiče u narednom periodu, nadam se da ste pronašli nešto zanimljivo za sebe a ako imate pitanja ili prijedloga slobodno ih ostavite u komentarima.