Njega kože | Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija je poremećaj boje kože koji se projicira tamnim mrljama na koži a uzrokovan je porastom količine melanina odnosno tamnog pigmenta kože. Do pojave hiperpigmentacijskih mrlja može doći pretjeranim izlaganjem na suncu, trudnoćom ili pak poremećajem melanina.

Sa hiperpigmentacijskim mrljama susrela sam se prošloga ljeta kada su se iste pojavile na području čela kao posljedica štetnog sunčevog zračenja. S obzirom da su se mrlje pojavile baš po sredini čela bile su izuzetno vidljive, da stvar bude gora bio je to moj prvi susret sa takvim problemom pa sam odmah krenula paničariti. Napokon kada sam prihvatila cijelu situaciju bacila sam se na istraživanje u bespuću interneta i tu sam došla do novog problema, naime, svaki preporučeni proizvod sadržavao je kiseline koje baš nisu bile preporučljive za korištenje tokom toplih ljetnih mjeseci a tada je bio baš srpanj, gotovo početak ljeta.

hiperpigmentacije

Nakon višesatnog čitanja tuđih iskustava i preporuka proizvoda odlučila sam se odmah početi koristiti Filorga Pigment Perfect serum za uklanjanje hiperpigmentacija čiji je sastav dostupan klikom na ovaj link. Ovaj visoko koncentrirani serum uklanja postojeće i smanjuje pojavu novih hiperpigmentacija te ujednačava boju tena. Serum se nanosi ujutro i navečer prije svakodnevne njege na čisto lice. Pogodan je također i za korištenje nakon uklanjanja hiperpigmentacija laserom i pilinzima. Za ubrzano i intenzivno uklanjanje hiperpigmentacija preporučeno je koristiti ga u kombinaciji sa Filorga Sleep & Peel kremom kroz minimalno 12 tjedana ali ja Sleep&Peel kremu nisam koristila već samo serum u periodu od 3 mjeseca koliko mi je pakiranje i trajalo. Cijena seruma varira od prodajnog mjesta ali okvirno iznosi 380kn a jedno pakiranje sadrži 30ml.

Serum je lagane teksture koja podsjeća na losion i koža ga brzo upija, također, dobra je podloga za ostatak njege i makeup. Ovaj serum sam počela koristiti odmah po pojavi mrlja svakodnevno dva puta, navečer bi ga nanijela samostalno a ujutro bi nakon seruma koristila RoC Soleil Protect Anti-Brown Spot Fluid SPF 50+ koji također korigira i prevenira nastanak tamnih mrlja. Također, momentalno sam se prestala izlagati na suncu bez adekvatne zaštite poput kreme sa visokim zaštitnim faktorom i kape/šešira. Nakon tri mjeseca korištenja moram priznati da su mrlje bile manje vidljive za otprilike 30% i znala sam da mi treba nešto agresivnije.

Filorga

S obzirom da je ljeto završilo a pomak po pitanju uklanjanja mrlja se pojavio, odlučila sam problemu pristupiti sa nešto agresivnijim proizvodima a radilo se o dva proizvoda koja potpisuje Dr Dennis Gross, Alpha Beta® Extra Strength Daily Peel i Ferulic + Retinol Brightening Solution. Alpha Beta® Extra Strength Daily Peel bori se protiv neujednačenog tona kože, linija i bora te proširenih pora. Proizvod je baziran na dva koraka od kojih korak 1 čini kožu mlađom i nježnijom a korak 2 donosi anti-aging učinak. Ovaj proizvod sadrži kombinaciju sedam kiselina a detaljniji sastav možete pročitati klikom na ovaj link. Ferulic + Retinol Brightening Solution je zapravo serum koji sprečava i ispravlja oštećenja od sunca, sprečava pojavu bora i poboljšava tonus kože. Ovaj snažni serum pruža koži čvršći, glađi i svjetlije izgled neutralizirajući slobodne radikale s antioksidansima, uključujući retinol, ciljajući linije i bore te neujednačen ton kože. Sastav seruma dostupan je klikom na ovaj link.

Alpha Beta® Extra Strength Daily Peel koristila sam ujutro i navečer a potom bi nanijela Ferulic + Retinol Brightening Solution i tu kombinaciju koristila sam narednih 6 mjeseci. Moje su mrlje nestale već nakon 3 mjeseca, zapravo, ostalo je još par mrlja u tragovima koje su se dale lijepo prekriti ali ja sam se ipak odlučila na to da ponovim kupovinu te koristim ovaj čarobni duo još naredna 3 mjeseca i mrlje su u potpunosti nestale. Osim što su mrlje nestale i pore su bile znatno vizualno uže a koža je blistala od svježine. Iako Dr Dennis Gross proizvodi nisu dostupni na našim policama iste možete naručiti na web shopovima Lookfantastic, Space NK, Feelunique i Cult Beauty. Cijena je također nešto viša a i proizvodi se brzo troše no ja sam sa njima izbjegla laser koji je bio zadnja opcija i drago mi je zbog toga. Navečer sam koristila prvo piling maramice a potom serum dok bi ujutro nakon maramica i seruma obavezno koristila visoki zaštitni faktor bez obzira što je bilo hladnije doba godine. Serum sadrži 30ml a piling maramice mogu se kupiti u različitim pakiranjima.

Dr dennis gross peel

Dolaskom proljeća nisam još željela prestati sa kiselinama no kako nije više bilo potrebe za Dr dennis Gross duom odlučila sam se isprobati još jedan zanimljiv serum a riječ je o Alpha H Liquid Gold Radiance with Ferulic Acid koji je na žalost tokom godine povučen iz prodaje. Snažna mješavina Alpha H Liquid Gold Radiance seruma pomaže liječiti oštećenja tkiva i popravlja nesavršenosti kao što su staračke pjege i oštećenja od sunca te pruža koži zdrav i blistav izgled. Iako ovaj proizvod više nije dostupan klikom na ovaj link imate uvid u sastav ukoliko vas je isti zainteresirao pa možda možete potražiti nešto slično.

Serum dolazi u pakiranju kao i prethodno spomenuti Dr Dennis Gross serum od 30ml ali cijena mu je duplo niža dok je serum jednako dobar. Razlika između ova dva seruma bila bi u tome da je možda dr Dennis Gross usavršio svoju formulu sa agresivnijim pristupom ali vjerujem da bi se jednaki rezultati postigli i sa ovim serumom kroz jedan intezivniji period korištenja. Uglavnom, kako serum više nije dostupan neću puno duljiti o njemu osim da sam bila jako zadovoljna izgledom kože dok sam ga koristila ali i dugo vremena kasnije. Koristila sam ovaj serum navečer u kombinaciji sa hidratantnom kremom a ujutro sa kremom koja sadrži visoki zaštitni faktor.

Alpha-H serum

Nisam željela duljiti sa ovim postom jer zapravo pigmentacijske mrlje nisu nikakva novost i dosta nas se na žalost i osobno upoznalo sa njima, smatrala sam da je bitno istaknuti ustrajnost u borbi protiv istih jer moja je borba trajala godinu dana ali drago mi je da nisam odustala. Ljeto je pri kraju i moram se pohvaliti da se mrlje nisu vratile a o tome kako sam se štitila moći ćete pročitati više u jednom od nadolazećih postova. Ukoliko su se vama vratile ili po prvi puta pojavile mrlje ovoga ljeta savjetovala bi vam da ne očajavate već pristupite problemu odlučno sa ciljem da ih se morate riješiti. Isto tako, neka vam laser bude zadnja opcija jer osim što je skup i boli ne daje vam 100% garanciju da ćete se mrlja skroz riješiti te ako ih se i riješite da se iste neće vratiti. Moja je preporuka bazirati se na proizvodima koji sadrže glikolnu i feruličnu kiselina jer iste zaista puno pomažu oštećenjima nastalih sunčevim zračenjem. Ukoliko i vi imate preporuku za neke proizvode koji su vama odgovarali za vaš problem sa hiperpigmentacijskim mrljama biti ću vam zahvala i ja i svi ostali čitatelji kojima je ova tema bitna. I ne zaboravite, koristite kreme sa zaštitnim faktorom tokom čitave godine.