Chanel Misia

MISIA_FLACON_2

Nedavno sam bila pozvana na promociju petnaestog mirisa iz Chanelove kolekcije Les Exclusifs koji nosi ime Misije Sert, prijateljice Coco Chanel. Iako sam prvotno željela objaviti svoju recenziju odustala sam kada sam ušla u dubinu ovog parfema. Njegova pozadina ispričana je kroz predivno prijateljstvo i nekako je jednostavno bilo besmisleno da vas zakinem za tu prekrasnu povijest.

Moje dojmove možete pročitati na kraju a sada vam želim od srca da uživate u nastavku teksta.

***

Misia, djevojačkim imenom Godebska, kasnije Misia Natanson, Edwards i potom Sert, ostala je prije svega samo ime. » Misia je Misia «, kao što je Paul Morand to volio reći. Svaki od njezina tri muža otkrio je različitu stranu njene višestruke osobnosti, njezinu strast prema umjetnosti i književnosti, bogatstvu i moči, ljubavi i životu. Ali njeno je ime uvijek predstavljalo njezin jedinstveni sjaj, karizmu osobe rođene da otkriva darovitosti, ujedinjuje talente i potiče kreativne energije. Sama Misia je bila čista energija, sila koja se sudarila s istom takvom Gabrielle Chanel te sa svoje strane pomogla u uzdizanju Chanel. Misia je bila najveća prijateljica Chanel. Bila je to gotovo ljubav na prvi pogled. S nepogrešivim instinktom, u onoj stidljivoj mladoj crnki otkrila je ženu koja će revolucionirati ženski stil, baš kao što je prepoznala genij najvećih slikara, pjesnika i pisaca svoga vremena, prije bilo koga drugog. Misia je bila oko, koje je Cocteau ovjekovječio crtežom u obliku jednostavne crne točke.

MISIA_7

Dvije žene uskoro su postale nerazdvojne. Misia je Chanel predstavila svojim prijateljima i upoznala je s uskim krugom ljudi oko sebe koji je okupljao svu umjetničku i književnu avangardu. Pomogla je Gabrielle Chanel da postane ono što je i trebala biti: jedna od ključnih figura modernosti. Tijekom rata, Chanel je bila beznadno zaljubljena u engleskog biznismena Arthura Capela, znanog po imenu Boy, ali kada je Boy poginuo u prometnoj nesreći prosinca 1919. godine, Chanel se slomljenog srca povukla iz svijeta. Misia i njezin suprug José Maria Sert odveli su je u Veneciju da preboli tugu. Pokazali su joj muzeje, crkve i antikvarnice, sve pune svjetlucavog zlata. Chanel je brusila svoj ukus i učila od tog novog svijeta koji joj je otvorio svoja vrata. Zabljesnula ju je modernost
antičkih, bizantskih i baroknih predmeta, koje će ona uskoro prevesti u svoje doba u komade nakita visoke mode. U Veneciji, Misia je spasila Chanel od samoće gradeći njenu budućnost. Također u Veneciji Misia je Chanel upoznala s kozmopolitskim visokim društvom. Upoznala ju je sa Sergeom Djagiljevim, impresariom i dušom Ballets Russes, koji je u to doba predstavljao revoluciju u plesu i u svojoj trupi okupljao glazbeni, slikarski i književni modernizam.
Misia je bila njegova muza, agent i prijatelj. Chanel je ušla u krug moderne umjetnosti. Uskoro je upoznala Pabla Picassa, Jeana Cocteaua, Igora Stravinskog, Erica Satiea i mnoge druge. Od Misje je preuzela vodstvo novčano poduprijevši nekoliko umjetničkih avantura Djagiljeva. Godine 1924. surađivala je na predstavi Le Train Bleu i dizajnirala kostime za nju. Godine 1929. u Veneciji su Misia i Chanel pokopale Djagiljeva, koji je preminuo 19. kolovoza, na rođendan Chanel: znak koji je potvrdio prijelomni značaj prijateljstva u koje je tako snažno vjerovala.

Plage du Lido Chanel i Misia na plaži Lido u Veneciji

1920. godine, nakon putovanja u Veneciju, dvije su žene bliskije nego ikada. Činilo se da dijele sve: svoje vrijeme, aktivnosti, ukuse, predmete i svoja strastvena prijateljstva s određenim muškarcima. Pogotovo s Pierreom Reverdyjem. Otkrila ga je Misia i financirala njegov časopis Nord-Sud. Pisao joj je gorljiva ljubavna pisma. Ona mu je otpisivala i upoznala ga sa Chanel. Pjesnik i dizajnerica ostat će bliski tijekom cijelog života. On će njoj dati svoje rukopise. Ona će njemu pomagati do ublaži tešku financijsku situaciju. Od svih pisaca koje su ove žene poznavale, Reverdy im je bio najdraži. Chanel je angažirala Misju u svojoj modnoj kući pod različitim izlikama. Bio je to suptilan način da joj dade novca, ali i da oda priznanje njenom ukusu, zahvali joj na upoznavanju s ljudima, ali je i zadrži za sebe. Odijevala ju je i dala joj novi stil. Misia je voljela rukama raditi stvari: male ukrasne skulpture u obliku drveća, izrađene od staklenih perli i koralja, koje je postavljala na kristalne blokove. Nazivala ih je svojim kineskim drvećem. Misia i Chanel dijelile su tu strast prema kristalima, ali i koromandel zaslonima i predmetima s Dalekog istoka, koje je volio Boy Capel. Razmijenjivale su predmete. Chanel joj je dala svoje preklopne zaslone a Misia njoj par bronačanih japanskih jelena, koji se još uvijek nalaze u stanu na broju 31 ulice Cambon. Iznad svega, dijelile su određenu ideju o životu: čuvati se od dosade.

Coco Chanel and Misia Gabrielle Chanel & Misia

Jednog dana, Misia je imala zabavnu ideju. Natuknula je Chanel da bi trebala napraviti » Eau Chanel «. Znala je reći da Chanel briljantno pretvara i » najmanju « ideju u nešto » divovsko «. Ideja se sve više dopadala Chanel. Već je srpnja 1919., dvije godine prije kreacije mirisa N° 5, Misia registrirala zaštitni znak EAU CHANEL u ime CHANEL, kao što je tražila njezina prijateljica. Posve je prirodno da je u svojim memoarima Misia sebi pripisala sve zasluge, ali i drugi radovi dokazuju da je Misia doista igrala zbiljsku ulogu u stvaranju N°5. Pet listova s kolažima u dadaističkom stilu iz 1921. kombiniraju simbole i predmete koji donose sreću, kao što su kockice i slova. Misjino ime je isprepleteno s imenom Chanel i ključnim riječima koje izražavaju miris: ljubav, vječnost, utisak, tajna … Tvorac tih listova također ostaje tajnovit. Je li to neki avangardni umjetnik? Sama Chanel? Ili dvostruki rad četiri ruke između Chanel i Misje, lijepe pijanistice? U svakom slučaju, za Misju i Chanel, prijateljstvo je bit mirisa.

Collage lettrines

Pretvorili su ono bitno u jedinstveni mirisni rječnik. To je karakterna osobina koja ih razlikuje od svih ostalih mirisa. Kolekcija LES EXCLUSIFS DE CHANEL ne pripada nijednom vremenu, prati samo ritam CHANEL kreacija. Prepušta se užitku u smjelosti bezvremenskih i čistih linija, bez ikakvog kompromisa. Od nježno zelenog lišća kuće u Garches do plemenitog jersey tkanja, od tajanstvenog Orijenta koromandel lakova do cvjetnog blijedožućkastog beža, poruka ostaje ista. Svaki mirisni trag nosi pečat nepogrešive elegancije Gabrielle Chanel, koja nadilazi trendove
i ostaje vječna.

MISIA_FLACON_7

Za 15. opus, kolekcija se krasi prvim. Prvim parfimera Oliviera Polgea, koji je ovu kreaciju razvio zajedno s Laboratorijem CHANEL mirisa: Misia. Ime koje je izrazito promijenilo život Mademoiselle time što ju je uvelo u svijet umjetnosti. Misia je legendarni lik. No, više od toga, ona je lozinka koji nas uvodi iza kulisa Ballets Russes.

Olivier Polge Olivier Polge

Gabrielle je o Misji Godebskoj voljela reći: » Sve je u ženi i sve su žene u Misji.« Ova muza nebrojenih umjetnika bila je pantera, kojoj su ujedno laskali i prezirali je. Ženu prodornog utjecaja, Misju su naslikali Vuillard, Bonnard, Toulouse-Lautrec i Renoir. Možemo je otkriti čak i u liku Madame Verdurin, što ga je Marcel Proust predočio u Potrazi za izgubljenim vremenom, kao kumu Ballets Russes.

Portrait Misia 2 Misia

Ne želeći dati mirisnu biografiju ovog kultnog lika, Olivier Polge se radije usredotočio na prekretnicu u životu Gabrielle Chanel, nakon što je ona upoznala mladu Poljakinju. Nakon što ju je Misia predstavila, Mademoiselle je upoznala sve ključne umjetnike s početka 20. stoljeća. Igor Stravinski, Cocteau, Sem, Picasso… Oni će igrati ulogu u Gabriellinom životu. I, još jednom, upravo joj je Misia otvorila vrata Orijenta u Veneciji, gdje su se svake godine okupljali umjetnički i društveni krugovi. S Misjom, vizija Mademoiselle Chanel postat će britka kao oštrica.

Gabrielle Chanel et Serge Lifar Gabrielle Chanel & Serge Lifar

Kasnih 1900-ih, Misia je postala nevidljivi lik iza kreacija poznatih Ruskih baleta. Dala je značajnu financijsku potporu Sergeu Djagiljevu, njihovom osnivaču, i upoznala ga je s mnogim ljudima. S druge strane, Gabrielle Chanel je postala diskretna zaštitnica tih neusporedivih događanja. Od prvih nastupa u Palais Garnier, njihove su predstave imale učinak umjetničke revolucije. U zadivljujućoj scenografiji Picassa, Delaunaya ili Braquea, plesači su slavili skladbe Stravinskog ili Prokofjeva, prateći korake nevjerojatnog koreografa Nižinskog. Ovaj skup talenata ispunjavao je Pariz divljenjem i nadahnjivao pisce i slikare svoga vremena. Na toj je pozornici, na ovom mjestu i u tim ložama Olivier Polge pronašao osnovu ovog mirisa. Ponovo oživljavajući te zaustavljene trenutke. Ustreptalo srce plesača i njihove publike.

photograph photography photo photographie figure a

Zamislite uzbudljivu atmosferu u Operi Garnier u godinama kada su Ballets Russes zauzimali njenu pozornicu. Kliket bisernih ogrlica i ukrasi od perja u kosi stapaju se s mirisom crveno obojenih usana. Glazbenici ugađaju svoje instrumente, a plesaći – našminkani od glave do pete – zagrijavaju se iza crvene zavjese od baršuna. Kada bi te legendarne večeri trebalo koncentrirati u jednom mirisu, ljubičica bi se isticala iznad sviju. Ovaj krhki cvijet sa svojim puderastim naglascima ne želi odati svoje tajne u ekstrakciji, ali podsjeća na pudere iz nedavne prošlosti i makeup svih razdoblja. Da bi se osjetila u mirisu, ljubičica mora ponuditi svoju najdragocjeniju odliku. Dakako, neke sintetičke materije mogu oponašati njenu prisutnost, ali ljubičica traži izniman okvir kako bi se otkrila u punoj mjeri. Zato ju je Olivier Polge postavio u ružu iz Grassea, ružu čija je žetva u svibnju rezervirana samo za nekoliko legendarnih CHANEL mirisa. Zatim je dodao raskošnu i omamljujuću tursku ružu, kao i peruniku, daleku rođaku ljubičice koja teži luksuzu. Poput raskošnog osjećaja krzna i baršuna, Misia se zadržava na koži s punoćom tonika mahune i laoskog benzoina. U jednom dahu, vječna ženstvenost, njezina zavodnička lukavstva i sva čar tih davno prohujalih baleta vrti se u zraku iz pregiba vrata. I Misia se ponovo pojavljuje, makar samo na trenutak.

***

U samom uvodu obećala sam vam vam svoje dojmove ali nakon što ste pročitali ovu divnu priču vjerujem da ste i vi upravo pod dojmom. Ovaj parfem doživljavam svaki puta na drugačiji način jer konstano mi se vrti po glavi pozadina ovog parfema. Mirisne note naglašavaju istovremeno ženstvenost i odvažnost i zapravo ovaj parfem svaki puta izmami osmijeh na mom licu jer uvijek se iznova volim prisjetiti djetinjstva kada sam istraživala po maminom kozmetičkom kutku jer puderaste note u ovom parfemu me upravo asociraju na te trenutke. Nadalje, tu je i ljubičica koja me vraća u neko doba puberteta pa nije na odmet sjetiti se i nekih ludosti a onda kao kruna na vrhu dolazi na red nota ruže koja je božanstvena i uvijek neodoljivo ženstvena.

Kako je Misija bila posebna dama tako je poseban i ovaj parfem koji vas zaista ostavlja bez daha dok se razvija na vašoj koži i vjerujem da ću noseći ga stvorite neke svoje posebne uspomene jer ovo zaista nije same jedan u nizu parfema koji prođu kroz život.

MISIA_FLACON_3 MISIA_FLACON_1 MISIA_FLACON_6

*pr