Beauty Blog Day 2014

Kao što već znate prošle subote održan je drugi po redu Beauty Blog Day i iako ste vjerojatno već pročitali par postova o istome možda vam je ipak nešto promaklo pa ćete otkriti u mom današnjem postu.
Naime, ja ću krenuti sa brojkama jer prije BBD kružila je netom jedna anketa koju ste vi dragi čitatelji ispunjavali pa sam mislila da bi bilo zgodno vidjeti kako stvari stoje.
Btw, moram se zahvaliti jednoj od organizatorica projekta Ani Popović Kišur na ustupljenoj statistici ;).
(izvor podataka http://www.ogledaloonline.hr/ a u anketi nisu sudjelovali svi blogeri)
Što kažu čitateljice beauty blogova?
– 45% ih prati 2-4 bloga, a 31% od 4-10 – 69% čita blogove na dnevnoj bazi
– Više od 90% čitateljica vjeruje beauty blogericama
– 67% često kupi proizvod po preporuci blogerica
– 85% je zadovoljno preporukom
*podaci iz ankete provedene u ožujku 2014. g. među čitateljicama beauty blogova (uzorak: 805)
Što kažu čitateljice beauty blogova o recenzijama? 
– 66% čitateljica smatra da blogerice trebaju objavljivati i recenzije i PR objave, 23% smatra da trebaju objavljivati samo recenzije
– 75% čitateljica vole detaljne, duže recenzije sa analizom sastojaka i iskustvom blogerice (nakon dužeg korištenja)
– 64% smatra da blogerice dovoljno dugo koriste neki proizvod da o njemu mogu donijeti svoj sud
– 37% čitateljica negativna recenzija NEĆE odvratiti od kupnje proizvoda, a 63% će razmisliti
– Većina smatra da se Photoshop i slični alati mogu koristiti samo za sitne ispravke
– 58% čitateljica je prestalo čitati neke blogerice zbog učestalih gramatičkih i inih grešaka, 32% čitateljica i dalje čita te blogove, iako im smetaju greške
– Najviše se čitaju recenzije make-upa (53%) i preparative (27%)
*podaci iz ankete provedene u ožujku 2014. g. među čitateljicama beauty blogova (uzorak: 805)
 
Što kažu čitateljice beauty blogova o PR uzorcima? 
– 82% čitateljica se slaže da blogerice trebaju dobivati PR uzorke za recenziju
– 61% čitateljica misli da blogerice zadržavaju svoju objektivnost iako se radi o PR proizvodu
– 82% želi znati da je recenzija o kojoj čita PR uzorak i žele da to bude jasno istaknuto
– 74% čitateljica misli da u Hrvatskoj postoje blogovi koji su otvoreni isključivo radi dobivanja besplatnih PR proizvoda
*podaci iz ankete provedene u ožujku 2014. g. među čitateljicama beauty blogova (uzorak: 805)
Što kažu čitateljice beauty blogova o blogericama? 
– 73% čitateljica misli da nije lako biti beauty blogerica
– 52% ne želi otvoriti svoj blog, 34% razmišlja o tome, 11% de ga otvoriti, a 3% čitateljica beauty blogova su i same bile blogerice u nekom periodu svog života
*podaci iz ankete provedene u ožujku 2014. g. među čitateljicama beauty blogova (uzorak: 805)
 
Tko su čitateljice beauty blogova?
– 38% ih podjednako troši i na dekorativnu i na preparativnu kozmetiku, 37% najviše kupuje make-up, a 26% najviše prozvode za njegu
– Najviše ih kupuje u drogerijama (71%), podjednak postotak (10%) ih kupuje online i u parfumerijama, 3% putem kataloške prodaje,
– 57% je izjavilo da ih dobra recenzija potakne na kupovinu nekog proizvoda, 14% kupuje neplanski, a 9% na preporuku prijatelja. Preporuka dermatologa i marketinška kampanja navest ide na kupnju samo 2% čitateljica
*podaci iz ankete provedene u ožujku 2014. g. među čitateljicama beauty blogova (uzorak: 805)
 
Tko su čitateljice beauty blogova (sociodemografija)? 
– 98% su žene!
– Najviše ih ima između 18 i 25 godina (53%), 32% je od 26- 35 godina, 8% je mlađe od 18, a 6% ima više od 36 godina
– 25% čitateljica je iz grada Zagreba, slijedi Osječko- baranjska županija (12%), Splitsko-damatinska (7%), Zagrebačka (6%), Varaždinska i Primorsko-goranska (5%)
– 10% ih živi u inozemstvu
*podaci iz ankete provedene u ožujku 2014. g. među čitateljicama beauty blogova (uzorak: 805)
To je bila anketa koju ste ispunjavali vi dragi čitatelji a naravno da je i među nama blogerima kružila jedna pa čisto da nas sve skupa bolje upoznate slijedi još jedan niz brojki ;).
TKO SU HRVATSKE BEAUTY BLOGERICE I BLOGERI? 
Od 141 aktivna beauty bloga, samo jedan piše muškarac.
47% blogera ima od 18 do 25 godina (lani: 55%) 49% od 26 – 35 godina 4% > 36 godina
OBRAZOVANJE? 
Najveći broj blogera je visoko obrazovano (45%) • 32% još pohađa fakultet • 22% blogerica ima završeno srednju školu.
GDJE BLOGERI ŽIVE?  
Najviše blogerica (38%) živi u gradu Zagrebu. • Nakon grada Zagreba, najviše ih je u Osječko-baranjskoj županiji (12%), u Zagrebačkoj i Splitsko-dalmatinskoj 6%, Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj i Vukovarsko-srijemskoj 5% • Nijedna blogerica nije iz Dubrovačko-neretvanske, ličko- senjske i Karlovačke županije.
O BLOGANJU … ? 
60% blogera piše 2-3 puta tjedno • 22% piše 1 tjedno • 13% 2-3 puta mjesečno • 5% jednom mjesečno.
TROŠKOVI BLOGERICA NA KOZMETIKU? 
Mjesečno blogerice potroše za kozmetiku koju recenziraju i više od 800 kuna. Najveći postotak troši od 200-400 kuna (34%), 26% ih troše manje od 200 kuna, a 17% više od 800 kuna. 18% ih troši 400-600 kuna. Podjednako novaca troše i dekorativu i na preparativu.
UTJECAJ NA KUPOVINU?
Dobra online recenzije je uvijek poticaj za kupnju novog proizvoda (35%), zatim preporuka prijatelja (20%) i povoljna cijena (21%). 9% kupovina su neplanske, a 8% su posljedica marketinških kampanja.
Ne znam koliko su vama bile interesantne ove brojke ali meni zaista jesu pa ako ste za da malo prodiskutiramo u komentarima, stojim vam na raspolaganju 😉 .
Nadalje, uz naše međusobno druženje te druženje sa sponzorima projekta održana je i diskusija o nekim nama bitnim pitanjima te moram spomenuti da je blogere predstavljala moja draga kolegica Maruša Plenković sa bloga Beauty Blogette. Uz Marušu u diskusiji su sudjelovali iznimno draga i srdačna Petra Mlakar Zorko ispred Vichya te Lucija Josipović ispred Avona i naravno jedna od organizatorica Ana Popović Kišur.
Pojedini sponzori projekta imali su prezentacije svojih noviteta te vam odmah ukazujem na interesantan Vichy proizvod za okoloočno područje o kojem ćete čitati i na mom blogu a na samom kraju je bilo proglašenje blogerice godine a to je za 2013 Martina Lolić kojom ovim putem još jednom čestitam.
Moram priznati da sam ja u par navrata tokom prezentacija fotografirala sponzore i proizvode jer nije bilo gužve u tom trenutku a kako sam sjedila u zadnjem redu morala sam iskoristiti priliku …
… a kako vidite i sponzori su pozorno pratili prezentacije.
Meni su najinteresantniji partneri projekta bili upravo oni sa naglaskom na “beauty” segment pa se tako tu našla i Nivea sa kojom sam baš jučer krenula sa darivanjem (klik-link).
Naravno da je i Essie bio tu te je uz pregršt krasnih nijansi lakova nudio i manikuru.
L’Oreal Paris čije proizvode naprosto obožavam.
Vichy koji nam uvijek ima za ponuditi nešto novo a kako se paleta noviteta nanizala u posljednje vrijeme zaista trebate odvojiti par dobrih trenutaka te testirati čitavu ovu hrpu proizvoda.
Spominjem vam novitete i testiranje zbog projekta 100dana/100žena koju organizira upravo Vichy i u kojoj i sama sudjelujem iz razloga što postoji anketa što na netu što u vašoj obližnjoj ljekarni kojom možete otkriti tri proizvoda koja su put ka vašoj idealnoj koži.
Najviše sam se zadržala na Kerastase i L’Oreal Professionnel pultu jer kako obožavam proizvode za kosu nekako njegujem dugogodišnju ljubav prema ova dva branda pa sam testirala proizvode koje još nisam isprobala a zanimljivi su mi.
Biobaza je brand čija sam svega dva proizvoda do sada isprobala ali sa oba sam bila zadovoljna i nisam imala uopće pretpostavku da im je asortiman toliko širok, uglavnom, svakako ću obratiti malo više pažnju na njih ubuduće ;).
Bio je to divan dan koji je završio jednim kratim “afterom” u društvu predivnih kolegica iz Rijeke Maruše (Beauty Blogette) , Niki & Viki (Little Happy Heaven) , Sanje (Melody Of Beauty) te Ane (Maybe’s New Start) i onog jednog jedinog muškog blogera 😀 Juraja (BL’eauOG).
Naravno da su organizatori i sponzori mislili i na goodie bag (hvala 😉 ) te nas počastili sa lijepim proizvodima.
Nadam se da vam je post bio zanimljiv te da sam uspjela približiti hrvatsku beauty blogosferu 😉 !
 
Ivana
lp