Nedjeljni proljetni ručak i prefina torta

Kategorije: Recepti
Jučer sam bila od volje za raditi tortu koja se morala dobro ohladiti te je posluživana tek danas nakon jednostavnog proljetnog ručka…pogledajte i sami o čemu se radi 😉

Proljetni quiche

TIJESTO;
250g glatkog bračna
125g omekšalog maslaca
2 jaja
3 jušene žlice milerama
1/2 praška za pecivo
1/2 čajne žličice soli

NADJEV;
manja glavica crvenog luka
1 poriluk
50g šunke
50g pancete
300g blitve
1 tikvica
30g pinjola
2 jaja
100g feta sira
100g mekog kozjeg sira
4 jušene žlice milerama
3 čajne žlice parmezana
200ml vrhnja za kuhanje
3 jušene žlice milerama
1 čajna žličica vlasca
sol
papar
vegeta
prstohvat muškatnog oraščića

Izrada tijesta
Pomješamo u jednoj zdjelici brašno, prašak i omekšali maslac a u drugoj izmješamo jaja, sol i mileram pa povežemo te dvije smjese u jednu. Izmijesimo tijesto te napravilmo kuglicu koju omotamo prozirnom folijom i ostavimo u frižideru na pola sata. Nakon pola sata, premažemo okrugli pleh maslinovim uljem i tapkajući dlanom utisnete tijesto u njega. Pazite da tijesto bude van rubova zbog nadjeva.

Izrada nadjeva
Na žlici maslinovog ulja prepržimo šunku i pancetu te dodamo luk i poriluk. Nakon 5min dodajemo blitvu i malo propirjamo te pred kraj dodajemo tikvice i pinjole te začinomo vegetom, malo soli i papra (prstohvat) i pirjamo 3min. Dok se to malo rashladi, u posudi umutimo jaja, fetu, kozji sir, parmezan, vrhnje za kuhanje, mileram, vlasac i muškatni oraščić. Povežemo te dvije smjese i stavimo na tijesto te pećemo 30min na 200 stupnjeva.

PAHULJICA torta

Izvorno sam radila prema receptu sa Coolinarke (http://www.coolinarika.com/recept/pahuljica-torta/ – klik za link!!!!) uz malo izmjena.

KORE
15 bjelanjaka
15 žlica šečera
3 žlice brašna
300g kokosa

NADJEV/KREMA
350g bijele čokolade za kuhanje
250g maslaca
100g pahuljica od riže (BIO&BIO dućan vanilija/čokolada okus)
15 žumanjaka
15 žlica šečera
2 vanil šečera

GANACHE
300g mliječne čokolade za kuhanje
300ml slatkog vrhnja

Izrada kora
Kore se rade na način da trebate dobiti tri komada kora, dakle sastojke podjelite sa tri. Prvo se umuti lagano u pjenu 5 bjelanjaka pa 5 žlica šečera i nakon dobivene čvrste pjene dodajete jednu žlicu brašna i 100g kokosovog brašna. Peće se 10min na 160 stupnjeva.

Izrada kreme
Umutimo 15 žutanjaka sa šečerom i vanil šečerom u šato. Kada je šato čvrst na pari kuhamo kremu cca 5min te potom polako dodajemo na kockice narezanu bijelu čokoladu a pred sami kraj narezani maslac. Kada je smjesa gusta i čvrasta dodajemo pahuljice i sve dobro promješamo.

Izrada ganache
Zagrijemo slatko vrhnje do faze pred vrenjem te tada maknemo sa šporeta i dodamo usitnjenu čokoladu te miješamo i pustimo 10min da se rashladi.

U kalup promjera 26 slažemo prvo jednu koru te na nju dodajemo sloj kreme sa pahuljicama i tanki sloj ganache, pa ponovimo kora-krema-ganache i opet kora-krema-ganache. Ostavite preko noći u frižideru. Ukoliko vam je ostalo kreme ili čokolade kada tortu sutradan izvadite iz kalupa možete ju dekorirati sa preostalom smjesom.

Dobar tek!

Tagovi: