Krem juha od bundeve

Kategorije: Lifestyle, Recepti

Soup

Već sam nebrojeno puta istaknula kako je upravo jesen moje omiljeno godišnje doba. Šarenilo lišća, ugodna temperatura, boje jeseni, slojevita odjeća, vrući kesteni i ostala gastro ponuda čine jesen jako posebnom. Ono nešto meni posebno drago kao navika a i ritual je i priprema moje najdraže juhe koja je u posljednje vrijeme moja omiljena večera.

Volim sve bundeve/tikve/buče i to ih volim u svim oblicima jer zaista se mogu iskoristiti na brojne načine. Uz juhu, volim je jesti kao sirovu u obliku salate, volim je pečenu u pećnici poput krumpira ili pak u slatkoj varijanti sa šećerom, također obožavam njoke od tikve a volim i pire od tikve … i zapravo bi ja sada mogla ovako tokom čitavog posta nabrajati u kojim je sve oblicima volim jesti ali ipak sam se odlučila na najklasičniji način pripreme.

Krem juhu od bundeve pripremam tokom jeseni sigurno tri puta tjedno i zapravo se svaki puta igram sa sastojcima ali moram priznati da je što jednostavniji način pripreme zapravo najbolji za nju jer na taj način bundeva daje ono najbolje od sebe.

Butternut soup

Za moju omiljenu juhu trebati će vam sljedeći sastojci:

1 tikva/bundeva (ja sam danas koristila Butternut bundevu ali svaka će poslužiti), 1 krumpir, 1 luk, 2-3 režnja češnjaka, 2-3 lista lovora, 1 povrtna kocka za juhu, začini (čili, sol, vegeta, muškatni oraščić), maslinovo ulje, bučino ulje i sjemenke buče.

fall soup

Prvo što napravim je da očistim bundevu te ju nasjeckam na manje kockice zajedno sa jednim krumpirom a potom zajedno sa lovorom na maslinovom ulju prodinstam kojih 5-10 minuta. Potom dodajem jednu čitavu glavicu luka, čitave režnjeve češnjaka i kocku za juhu te sve skupa prelijem sa cca jednom litrom vode i pustim da kuha na srednjoj vatri dok bundeva ne omekša što otprilke traje oko 20ak minuta.

Juha od tikve lovor maslinovo ulje

Nakon 20ak minuta izvadim lovor, luk i češnjak te smanjim vatru na lagano i štapnim mikserom sve zajedno miksam dok ne dobijem jednoličnu kremastu juhu te pojačam vatru i dodam začine prema želji i pustim da još jednom sve skupa zavrije. Lovor, luk i češnjak ne miksam odnosno više ni ne vračam u juhu jer smatram da su dovoljno pružili juhi u tih 20ak minuta kuhanja.

začini

Juhu poslužujem kao jako gustu bez dodatka vrhnja za kuhanje jer isto se može dodati naknadno ali ja ga ne volim niti tada već umjesto njega pri posluživanju koristim bučino ulje te zapržene bučine sjemenke ali to ovisi o vašem ukusu i onomu što preferirate.

bućino ulje bućine sjemenke

Ponekad se poigram sa začinima ali sam naučila da ih bundeva baš i ne voli ali da joj isto tako najbolje godi sol, papar i muškatni oraščić ali kako ja volim malo papreniju hranu ja dodam i čili. Ponekada uz krumpir ili umjesto njega dodam jednu tikvicu (zelenu ili žutu) ili recimo dok se juha kuha uz luk i češnjak dodam papriku, rajčicu ili mrkvu koje također ne miksam.

Butternut soup omnom

Ovo je bio recept moje najdraže juhe uz dodatak varijacija koje još imam ponekada u vidu, no svakako bi rado čula i vaše prijedloge i recepte.

*dobitnice Derma Venus darivanja objavljene su u OVOM postu*