Stol za jednu osobu …

Kategorije: Lifestyle, Recepti

dobar tek

Iako jako volim kuhati najčešće sam sama kod kuće tokom dana i nikada nisam bila pretjerano motivirana da provodim sate u kuhinji samo za sebe, odnosno samo za jednu osobu. S vremenom sam shvatila koliko sam izbirljiva po pitanju jela pa sam se orijentirala na jela koja se spremaju relativno brzo a koja su ukusna i koliko toliko zdrava.

Presudna stvar kod brzih a ukusnih jela su svježe namirnice tako da barem dva puta tjedno idem u nabavku, nekako sam s vremenom shvatila da je suludo ići u mjesečnu nabavku namirnica pa sam prešla na jednom tjedno i evo koliko sam uspjela primijetiti sada idem uredno dva puta tjedno.

Danas vam donosim jedan osvrt na svoj dnevni jelovnik, odnosno na jelovnik za jednu osobu i nadam se da će vam se ponešto svidjeti a isto tako očekujem i poneki brzinski recept od vas.

Doručak nije da ne volim ali nekako mi je najmanje bitan a svi dobro znamo da bi upravo taj doručak trebao biti najvažniji obrok u danu. Problem kod mene je taj da ja ne osjećam glad zasigurno barem do podneva a budim se između 5 i 6h tako da bi zaista trebala nešto pojesti. Žitarice, chia sjemenke, malo voća i grčki ili talijanski jogurt su mi idealna kombinacija kao jutarnji obrok jer se radi o zaista laganoj kombinaciji. Uz navedeno obično pijem kavu ili crni čaj te dan započinjem svojim omiljenim napitkom u posljednje vrijeme – aromatiziranom vodom.

doručak

Naime, kako u posljednjih godinu dana radim na hidrataciji kože shvatila sam da problem nije samo površinski već se sa istim susrećem i nazovimo iznutra. Osoba sam koja ne voli piti vodu, jednostavno nemam tu naviku. Čajevi i sokovi da ali voda je u minimalnom postotku. Kako se ne bi patila, svaki dan napunim dvije boce vode u koje dodam mentu, limun, naranču, đumbir, nar ili neko drugo voće i začinsko bilje te sutradan imam na raspolaganju 2L aromatizirane vode koju popijem sa lakoćom. Trenutno mi je omiljena kombinacija par listića svježeg bosiljka i par kriški mandarine.

aromatizirana voda

Kako mi je doručak nekako sporedan tako ručku i večeri pridajem veliku pažnju. Tjestenine, pizze i sendviči su moja omiljena hrana. Iako navedena jela inače sadrže jako puno kalorija koje se zaista lijepe na mene nekako sam otkrila formulu da budem zadovoljna a da te silne kalorije svedem na neki minimum.

Kombinacija zdravih a kalorijski bogatih sastojaka u nekim normalnim količinama je jako dobra za organizam jer zašto bi itko izbjegavao ono što voli, kompromis je ključan u tom slučaju. Donosim vam nekoliko primjera jela koja su pogodna i za ručak i za večeru.

Grill sendvič

tost panceta, rikula, feta, rajčica

Na integralnom kruhu/tostu poslažemo 2-3 šnite prepržene pancete, feta sira, malo rikule i rajčice te spojim sendvič i sa svake ga strane prepržim na tavi. Postoji čitav niz ovih kombinacija no opet ću napomenuti da su količine presudne, odnosno, dok god umjereno doziramo sastav nema štete.

Wok

WOK sastav WOK

Tjestenina sa jajima, povrće prema želji (luk, tikvica, paprika, poriluk, mrkva, celer), meso prema želji (piletina), začini prema želji (vlasac, đumbir, sol, papar, čili, vegeta), maslinovo ili sezamo ulje i soja sos.

Avokado za ručak i avokado za večeru

Avokado salata

*salata – rikula (ili neka druga zelena salata), rajčica, paprika, celer, ljubičasti luk, avokado, sok limuna, maslinovo ulje, grana padano, aceto balsamico, sol, papar

Avokado tost

 *tost+dip – preprženi kruh (sa sjemenka je odličan u kombinaciji), avokado, ljubičasti luk, paprika, sok limuna, maslinovo ulje, sol, čili te salata po izboru kao prilog

Kremasta juha

Soup

Kremaste juhe su jako zasitne, kako je sada sezona bundeva to je moj prvi izbor a recept se nalazi u ovom postu. Osim sa bundevom, na isti se način može napraviti i juha od krumpira, gljiva, graška, boba, brokule, tikvica itd… a ukoliko vam juha nije dovoljna uz nju možete složiti ražnjiće od piletine sa dodatkom povrća.

Salata sa piletinom & homemade dressing

Povrće biram prema onome što je raspoloživo u frižideru a to je uvijek neka zelena salata, rajčica, paprika, luk, krastavac, celer, masline itd …, uz povrće u salatu volim ubaciti i feta sir jer mi obogaćuje okus. Uz salatu često pripremam svoj omiljeni dressing po principu umaka 1000 otoka. U moj homemade dressing ide maslinovo ulje koje odmah začinim sa soli, paprom te sokom limuna, kapare, masline, rajčica, paprika, luk i ako pri ruci imam svježi listići bosiljka. Sve namirnice izmiksam u blenderu i dobijem fini umak. Ukoliko dodate još malo vrhnja dobit ćete puniji okus i ljepšu boju ali kako ga ja baš ne volim ja preskačem. Uz povrće i umak dodam piletinu sa grilla ili pohanu varijantu.

sastav za dressing dressing povrće salata sa piletinom

Ukoliko često jedete sami ili ste sami kod kuće najveći dio vremena, nadam se da je ovaj post bio koristan i da vam se neki brzinski recept svidio. Ukoliko imate svoj najdraži brzinski recept rado bi ga čula ali vjerujem i ostali čitatelji.

Dobar tek!